De gijzeling in Sydney houdt veel mensen op Social Media bezig. Behalve medeleven is er ook veel verontwaardiging. Zo bleek taxibedrijf Uber direct na het nieuws van de gijzeling ineens hogere tarieven te rekenen. Er gold plotseling een instaptarief van 100 dollar, om zo meer chauffeurs naar de binnenstad te krijgen die mensen weg wilden rijden.

Goed dat er meer chauffeurs werden opgeroepen, maar jammer dat de klant die weg wilde hiervoor moest betalen en het bedrijf zo verdiende aan de gijzeling. Al gauw corrigeerde Uber zichzelf en liet weten de mensen gratis weg te zullen brengen. 

Ook is er verontwaardiging over ramptoeristen die bij de plek van de gijzeling selfies namen. Hun foto's worden veel gedeeld met commentaar erbij. Veel mensen vinden het ongepast.

En tot slot valt een Social Media campagne in Australië niet goed. Australische moslims die na de gijzeling in Sydney bang zijn voor aanvallen tijdens woon-werkverkeer, kunnen begeleiding krijgen. Het gaat om een spontane actie die op Twitter is ontstaan. Australische twitteraars bieden zichzelf aan met de hashtag #illridewithyou. Ze stellen een plek in hun auto beschikbaar aan moslims of geven aan dat ze samen willen forensen in het Openbaar Vervoer.

NOS presentator Mustafa Marghadi heeft spijt van tweets

NOS-presentator Mustafa Marghadi stuurde dit weekend een hele reeks tweets waarin hij stelde een kroeg uitgezet te zij omdat hij Marokkaan is. Hij werd zaterdag de Utrechtse kroeg Filemon & Baucis uitgezet. Meteen uitte hij zijn grieven op Twitter: Een kroeg uitgezet worden omdat je een Marokkaan bent. Dat was me al een tijdje niet meer overkomen.

Na een gesprek gisteren met de clubeigenaar zegt Marghadi nu spijt te hebben van zijn inmiddels verwijderde tweets. ‘Was absoluut niet door mijn afkomst‘, twittert hij. Het had met alcoholgebruik te maken. De portier had de indruk dat Marghadi te veel gedronken had: dat was de reden dat hij de bar moest verlaten. De eigenaar blijkt zelf vijftien Marokkaanse werknemers te hebben, zegt de presentator. Volgende week mag Marghadi weer komen en zal hij vast iets positiefs twitteren.

Jongen van 17 verdient 72 miljoen dollar tijdens schoolpauzes

Het verhaal van een 17-jarige jongen uit Queens, New York, wordt veel gedeeld. Het lijkt namelijk wel een sprookje. Het afgelopen jaar heeft Mohammed Islam met aandelenhandel een fortuin vergaard van 72 miljoen dollar. Hij deed dit door online te handelen, vooral tijdens schoolpauzes. Hoewel hij nog geen rijbewijs heeft, kocht hij er net zijn eerste BMW van en hij woont inmiddels in een miljoenen appartement in Manhattan. 's Ochtens vroeg plaatst hij al orders in olie- en goudfutures en aandelen in kleinere midkapfondsen, maar vooral in de lunchpauze op New York's Stuyvesant High School slaat hij naar eigen zeggen zijn slag. Inmiddels zitten alle grote zakenbanken achter het talent aan. Maar Mohammed is niet geïnteresseerd; hij wil volgend jaar zijn eigen hedgefonds beginnen. Op zijn instagram-profiel staat zijn levensmotto: 'More money, less problems'.

Lama leidt tot ophef op Facebook

Een uit de hand gelopen studentengrap leidt tot ophef op Facebook. Een lama zou al dagen staan te verkleumen in de tuin van een studentenhuis in Utrecht. Althans, dat is wat student Mathieu Elwoodop facebook zette, wat hem binnen een uur tijd een stortvloed aan reacties en bedreigingen opleverde. 'Vorige week heeft een huisvriend een lama besteld op Marktplaats, dat kan blijkbaar. Nu staat hij al een paar dagen te verkleumen in onze tuin. Wij kunnen niets met hem want hij lust geen chips, brood of pizza. Zelfs appels verdomt hij te eten. Dus nu de vraag: Wie maakt ons los van deze lama?' plaatste hij op de Facebookpagina Gratis ophalen in Utrecht en omgeving

Al snel stroomden de verontwaardigde reacties en zelfs doodsbedreigingen binnen. Mensen dreigen de politie en dierenbescherming in te schakelen. Maar "Het is een grap," vertelt de Amsterdamse student Mathieu Elwood lachend. ,,Dat weet iedereen toch? Iedereen die er wel in trapt is ontzettend dom of naïef."  Hij maakte de grap om te zien hoeveel mensen het bericht serieus zouden nemen.