De finalisten zijn bekend, het wordt morgen een lange finale met een recordaantal van 27 deelnemende landen:

-20 uit de twee halve finales

-De winnaar van vorig jaar:

-De ‘Big Five’ die automatisch in de finale staan omdat ze het meeste geld betalen: Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje 

-Australië, dat dit jaar als grote uitzondering mee mag doen omdat het de 60e editie is en Australië songfestival-fan is. Hier in Wenen zijn ontzettend veel Australiërs die speciaal voor het Songfestival naar Oostenrijk zijn gekomen.

Daarna volgt er nog een ellenlange puntentelling, dus zet je maar schrap. Edsilia Rombley zal namens Nederland de punten geven. Het was extra leuk geweest als haar schoonzus Trijntje in de finale had gestaan, maar het mocht niet zo zijn.

Nederland is wel een beetje klaar met het songfestival. De tweede halve finale trok gisteren nog maar 964.000 kijkers. Dat steekt schril af bij de bijna 3,4 miljoen mensen die dinsdag nog keken.

AVROTROS: ‘volgend jaar weer op zelfde manier’

Bij de AVROTROS vindt men het erg jammer dat er nu weer zo negatief over het songfestival gedacht wordt. Het is natuurlijk een wedstrijd en daarin kun je ook verliezen. Ik sprak vanmiddag iemand van de delegatie en die vertelde dat de omroep het volgend jaar gewoon weer op dezelfde manier gaat doen: een goede artiest benaderen en die met een goed geschreven lied naar het Songfestival sturen. Dus geen voorrondes of Nationaal Songfestival, zoals nu door sommigen gewenst wordt.

De kanshebbers

Zweden stond wekenlang op nummer 1, maar de stemming lijkt om te slaan voor wat betreft het winnende lied. Zelfs commentator Cornald Maas, die gisteren nog met “83 procent zekerheid” dacht dat Zweden zou winnen, denkt nu dat Rusland toch ook wel een goede kans maakt.

Ophef om homofobe uitspraken Zweden

Onvrede dus over de gekozen volgorde. En intussen is er ook gedoe over een oude uitspraak van de Zweedse zanger Mans Zelmerlöw. Die zou in het verleden in een Zweedse talkshow zich negatief hebben uitgelaten over homo’s. In een kookshow had hij gezegd dat het niet natuurlijk is voor twee mannen om met elkaar naar bed te gaan. Snel na deze forse uitspraak probeert hij zijn verhaal te nuanceren. "Er is niets mis mee, maar het is natuurlijker dat mannen en vrouwen kinderen krijgen."

Måns Zelmerlöw kwam niet lang na de uitzending met een statement. Maar het hele verhaal steekt nu juist vandaag weer de kop op. Boze tongen beweren nu dat daar Russische krachten achter zitten. Zodat hun Million Voices, van zangeres Polina Gagarina Zweden verslaat. Het lied ligt in ieder geval lekker in het gehoor.

België

Nu we er zelf uitliggen moeten we qua sentiment dan misschien maar voor België gaan. Het lied ‘Rhythm Inside’ van Loïc Nottet slaat in ieder geval enorm aan.

Volgens Cornald Maas verdient het morgen zelfs een plek in de Top 5.