Joris Demmink bemoeide zich persoonlijk actief met de zaak Baybasin. Dat schrijft het AD vandaag op basis van kopieën van de stukken. 

De originele stukken zijn eind november ontvreemd tijdens een doorzoeking van de cel van Baybasin. Dat zegt de advocaat van de voor moord vastzittende Koerdische leider.

Baybasin zegt al langere tijd dat de Turkse regering Nederland heeft gechanteerd met de vermeende escapades van Joris Demmink met minderjarige jongens in Istanbul. In ruil voor het onder het tapijt vegen van die kwestie, moest Nederland hem veroordelen, stelt Baybasin. Er zou zijn gerommeld met bewijs om hem achter tralies te krijgen.

De stukken die ontvreemd zijn, maakten deel uit van het Rijksrecherche-onderzoek naar de voormalige secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie Joris Demmink. Dat onderzoek werd in 2012 gestart nadat twee Turkse mannen aangifte tegen Demmink hadden gedaan. Ze zeggen midden jaren negentig, terwijl ze minderjarig waren, in Istanbul door Demmink te zijn verkracht. Demmink heeft deze beschuldigingen altijd ontkend. Hij zegt na 1987 niet meer in Turkije te zijn geweest.  

Stierenvechten brengt Facebook in de problemen

Je kunt Facebook waarschuwen als je foto’s voorbij ziet komen met pornografie of geweld of racisme. Facebook zal de foto’s dan verwijderen. Maar in Spanje was het ineens ook mogelijk foto’s te rapporteren van stierenvechten. Er was een optie met de tekst: ‘Dit druist in tegen mijn normen en waarden, het  beledigt mijn muziek of sportsmaak, het vertoont jachtscenes of stierenvechten.’

De reacties op Spaanse social media waren wisselend: de dierenwelzijnsorgansties waren uiteraard blij, maar de stierenvechtlobby noemde het een aanval op de Nationale Spaanse tradities. En zij kregen steun uit onverwachte hoek, want een lid van de groep Anonymous liet weten ook niet blij te zijn met de ban van de stierenvechtplaatjes op Facebook. Maar om een heel andere reden: zij gebruiken de foto’s juist graag om aan te tonen hoe gruwelijk het is. Als Facebook ze dat verbiedt is dat een zware slag voor hun campagne tegen stierenvechten.

Facebook is inmiddels geschrokken van de discussie of er helemaal klaar mee, de optie in Spanje om stierenvechten te rapporteren is ineens verdwenen.

Muziek maken met Siri

Dat je met Siri ontzettend handige dingen kunt doen, dat weten we inmiddels. Er is geen vraag waar Siri, de hulpapp op je iPhone, geen antwoord op weet. Maar dat je met Siri ook muziek kunt maken wist je misschien niet. Studenten ontdekten dat je Siri een ontzettend goede beat kunt laten maken. Het enige wat je in het Engels hoeft te vragen is: ‘Siri, What’s One Trillion to the Tenth Power?’ (wat is tien keer een biljoen?). Siri gaat dan helemaal tekeer op de nullen… en als je daarop gaat beatboxen, dan krijg je dit:

En je kunt er ook nog bij zingen natuurlijk, zoals deze studenten uit India doen:

3-jarige verovert harten met liedje uit de Kleine Zeemeermin

Het driejarige meisje Claire Ryann is een enorme hit op YouTube met een cover van het liedje Part of your world, uit de Disney film De Kleine Zeemeermin. Ze zingt het volledige liedje helemaal foutloos maar vooral heel erg schatiig. In twee weken tijd bijna 2 miljoen keer bekeken.