Het is de nationale ‘Ik Stap Over Van Bank Week’, uitgeroepen door De Correspondent-auteur Rutger Bregman. Hij zag de afgelopen weken met lede ogen aan hoe er wel gediscussieerd wordt over de rol van de banken, maar dat actie uitblijft.

Per jaar verandert slechts 0,4 procent van de rekeninghouders van bank. Bregman schrijft op de speciale Facebookpagina:

“Al zeven jaar maken we ons boos over bonussen en bankiers.

- Toch zitten de meesten van ons nog bij precies dezelfde bank als aan het begin van 2008.

- Er is een simpele handeling die iedereen kan verrichten om de financiële sector iets beter te maken.

- Het is, kortom, tijd voor een nationale Ik Stap Over Van Bank Week.”

De bedoeling is dat je overstapt naar een andere bank en daarover twittert met #ikstapovervanbank. Dit om de banken wakker te schudden. Naar welke bank je overstapt is aan jezelf, want volgens Bregman “is geen enkele bank helemaal perfect”. Als je mee wilt doen heb je nog tot zondagavond 24.00 uur.

Witte agenten helpen zwarte mensen

Het aantal incidenten waarbij in Amerika witte agenten ongewapende zwarte verdachten doodschieten, heeft het vertrouwen in de politie niet veel goeds gedaan. Om echter te laten zien dat niet elke witte agent lukraak zwarte mensen doodschiet, is er een campagne op gang gekomen op Social Media, waarbij Afro-Americans laten zien dat ze keurig worden geholpen door 1 of meerdere blanke agenten.  

Het begon met een foto van Chris Hall op Facebook waarbij een witte agent een afro-amerikaanse vrouw helpt een band te verwisselen. “Politieagenten die iets verkeerds doen, krijgen alle media-aandacht”, schreef hij erbij. Deze agent bewijst dat voor elk persoon die iets verkeerds doet, er duizenden zijn die elke dag iets goeds doen”. De foto werd volop gedeeld en krijgt inmiddels navolging van anderen die soortgelijke foto’s plaatsen.

Bewaker parlementsgebouw blijkt pianovirtuoos

Heb je je ooit afgevraagd waarmee beveiligingsagenten hun tijd doden als ze op een leeg gebouw passen? Nou, pianospelen bijvoorbeeld. Een video van een pianospelende beveiligingsbeambte gaat viral.

De man waant zich onbespied in de bibliotheek van het parlementsgebouw in Georgië. Maar het gebouw was niet helemaal leeg. Een medewerker hoorde de prachtige klanken en besloot op onderzoek uit te gaan. Toen zag hij de beveiliger achter de piano zitten. Ongemerkt kan hij die pianist filmen (wat dan misschien weer niet zo oplettend is voor een beveiligingsbeambte). 

Shoppen maakt inderdaad gelukkiger

Word jij ook zo gelukkig van shoppen? Dat kan kloppen, want het is aangetoond dat winkelen je gelukkiger maakt. Het levert ons volgens neurowetenschappers erkenning op en het zorgt ervoor dat we deel uitmaken van een groter geheel. 

Dat blijkt uit het recent verschenen boek 'How the Brain's Hidden Quest for Cool Drives Our Economy and Shapes Our World' van twee neurowetenschappers van het Californische Institute of Technology. Volgens hen worden we dus ook gelukkiger van shoppen, of althans toch voor een tijdje.

 

Uit onderzoek op een groep Californische studenten blijkt dat we ons beter voelen als we hippe producten kopen. Het zorgt ervoor dan we ons erkend en gerespecteerd voelen, zo bleek tijdens het onderzoek duidelijk zichtbaar te zijn in onze hersenen. De twee zeggen ook dat we bewust op zoek gaan naar coole producten om tot een bepaalde groep te behoren, omdat we bij mensen willen horen met dezelfde waarden en normen.