Water kan na wind en zon een derde bron van duurzame energie worden in Nederland, dat blijkt uit onderzoek van IF Technology. Het Hollandse water bevat namelijk veel meer energie dan gedacht. 

Uit berekeningen van Rijkswaterstaat en de waterschappen blijkt dat de energie uit de winter- en zomertemperatuur van het water gebruikt kan worden om de vraag naar koelenergie te voorzien. Zo wordt het gemeentekantoor in Deventer al gekoeld door water uit de IJssel en benutten de kantoren op de Zuid-as in Amsterdam het koude water uit de Nieuwe Meer.

Tien jaar geleden opende Nuon aan de Amsterdamse Zuid-as de allereerste koude-centrale van Nederland. Met het koude water uit de Nieuwe Meer levert de centrale koeling aan de kantoren in de buurt. De kantoren en gebouwen die aangesloten zijn op de zogenoemde koude-netten, hebben geen koelmachines meer nodig; de natuurlijke bron zorgt volgens Nuon voor een CO2-reductie van 75 procent. 

Wat zijn de voordelen van water als energiebron, waarom kiest men ervoor en hoe ziet een koude-centrale eruit? EenVandaag spreekt vandaag met onderzoeker Barry Scholten van IF Technology en Raymond van Bulderen van Nuon.