Vanmorgen deedde commissie Deetman, die het seksueel misbruik binnen katholieke instellingen onderzoekt, verslag van haar tussentijdse bevindingen. EenVandaag gingmet Joke Philipsen, slachtoffer van misbruik door een pater, naar de presentatie van het onderzoeksrapport. Na afloop is zij door commissievoorzitter, samen met 20 andere slachtoffers ontvangen om over de conclusies door te praten. Hoe verging het Joke deze dag?

Gisteren vertelde Joke Philipsen in EenVandaag dat zei door een client van haar vader, pater Otten in haar vroege jeugd jarenlang is aangerand. Ze heeft jaren later hulp gezocht bij Hulp en Recht.Niet alleen voor zichzelf maar ook om andere kinderen te behoeden voor de grijpgrage handen van pater Otten. Bisschop Simonis, verantwoordelijk geestelijke heeft haar nooit aangehoord noch actie ondernomen om de pater van kinderen weg te houden.

Deetman: Hulp & Recht dient tegengestelde belangen

In de persconferentie kritiseerde Deetman het katholieke meldpunt Stichting Hulp & Recht. De stichting dient volgens Deetman tegengestelde belangen, die van de kerk én van de slachtoffers. Hij wil zo snel mogelijk af van Hulp & Recht.

Daarnaast adviseert de commissie aan de opdrachtgevers, de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) dat een beroep op verjaring bij de vraag naar schadevergoedingen niet leidend mag zijn. Deetman zei verder dat het denkbaar is dat de Rooms-Katholieke Kerk een collectieve regeling aanbiedt aan slachtoffers.

Bekijk hier het item van gisteren met o.a. het verhaal van Joke Philipsen: