Samir A., Nederlands bekendste veroordeelde terrorist, is vrij. Hij zat negen jaar vast in de zwaarst beveiligde inrichtingen en heeft tweederde van zijn straf erop zitten.

Hij mag niet opnieuw strafbare feiten plegen, niet in de gemeenten Den Haag en Zoetermeer komen, heeft een contactverbod met een aantal personen en hij mag niet met de media praten. Ook moet hij in Nederland blijven. Samir mag voorlopig niet emigreren, zoals hij zelf graag wil. Hij wil met zijn vrouw en kinderen naar de Verenigde Arabische Emiraten om daar een nieuw leven op te bouwen.

Is Samir A. veranderd en hoe staat het met zijn gedachtegoed?

In EenVandaag een profiel van de radicale moslim die in 2006 werd veroordeeld tot negen jaar cel wegens het beramen van terreuraanslagen op de AIVD en politici. We spreken met twee onderzoekers die tot zijn leef- en denkwereld wisten door te dringen. Marion van San, criminologe aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam had een reeks ontmoetingen met Samir A. in het kader van haar onderzoek naar de motieven achter radicalisering en jihadisme. Van San sprak urenlang met de veroordeelde en werkte aan een biografie – die er nooit kwam omdat Samir A. zijn medewerking introk.

Ze doet voor het eerst haar verhaal en waarschuwt dat het gedachtegoed van Samir A. ‘nog springlevend is’. Niet alleen bij hemzelf maar ook bij de jongeren die naar Syrië afreizen. Ook Arjan Erkel sprak uitgebreid met Samir A. en diens omgeving. Erkel werd van 2002 tot 2004 als medewerker voor Artsen Zonder Grenzen gegijzeld door moslimrebellen in Dagestan. Hij schreef het boek ‘Samir’, waarin hij probeert te begrijpen wat radicale, jonge moslims als Samir A. drijft.

In de studio reageert Tamara Buruma, de advocate van Samir A.

Uitgebreide versie interview onderzoeker over Samir A.