‘Urban climber’ Teun (22) viel tijdens een van zijn beklimmingen van acht meter hoogte naar beneden en liep meerdere verwondingen op. Na zijn revalidatie is hij weer begonnen met zijn passie. “Ik heb een hele andere perceptie van angst dan de meeste mensen.” 

Het is de laatste dag van het schooljaar voordat de eindexamens beginnen; een dag die voor veel scholen een examenstunt betekent. Teun is inmiddels, inmiddels een ervaren ‘urban climber’: het beklimmen van de hoogste bouwwerken zonder kabels of beveiliging.

Hij wil zijn het einde van zijn schoolcarrière combineren met zijn grote hobby en besluit de bibliotheek naast de school op te gaan. “De muur is moeilijk beklimbaar, omdat het een vrij nieuw gebouw is met strakke, gladde muren”, legt hij uit. “Toch won de drang om het te proberen. Het ging goed tot op zekere hoogte”, lacht hij. 

Vier maanden revalideren 

Na ongeveer acht meter verliest hij zijn grip en valt hij naar beneden, waarbij hij nog het uitstekende kozijn van een raam raakt. De lichamelijke schade komt neer op twee gebroken middenvoetsbeentjes, een opengeklapte enkel, een gebroken neus en een bezoek aan de tandarts voor een paar losse tanden. Hij wordt geopereerd, moet zes weken in het gips blijven en opnieuw leren lopen. “Alles bij elkaar ben ik ongeveer vier maanden bezig geweest met revalideren.” 

Bekijk hier de beelden: Let op, ze kunnen als schokkend worden ervaren

Stoppen met zijn passie heeft hij niet overwogen en hij was niet bang om weer te beginnen. “Angst voor het klimmen heb ik nooit gehad. Ik heb al wel gemerkt dat ik een andere perceptie van angst heb dan de meeste mensen”, zegt hij. “Ik weet waarom het toen fout is gegaan en wat ik anders moet doen, daarom ben ik niet bang om verder te gaan. Ik weet van mezelf wat ik kan, want ik probeer vaak technieken uit op lagere plekken voor ik de hoogte in ga." 

‘Hoe gekker, hoe beter’ 

Teun begon in zijn jeugd met kleine hoogtes zoals muren, bomen en schuurtjes. Op het moment van zijn val is Teun een aantal jaar bezig met urban climbing. Hij beklimt hoogspanningsmasten, bruggen en een hijskraan in Parijs. “Het idee is dat je een route uitstippelt om de top te bereiken. Ik vind het leuk om proberen het hele plan uit te voeren”, zegt hij. Voor hem is het niet alleen een adrenaline kick. “De reden om dit te doen is voor mij de uitdaging en het verhaal. Ik ga daarbij niet ontkennen dat ik het principe ‘hoe gekker, hoe beter’ hanteer voor het verhaal.” 

Toch heeft hij na het verhaal van de val een aantal maatregelen genomen. “Ik ben begonnen met sportklimmen en boulderen in een hal, om zo mijn klimtechnieken verder te verbeteren. Ik heb ook een uitrusting voor rotsklimmen. Met enige creativiteit kan je dat ook gebruiken in een stedelijke omgeving. Indien nodig gebruik ik die uitrusting nu ook.” 

Teun weet dat er een reële kans is dat de keren dat hij zonder uitrusting klimt, hij er een keer niet ‘zo goed’ vanaf komt als zijn ongeluk op het schoolgebouw. “Als het nog een keer echt goed fout gaat, kan dat mijn einde betekenen. Ik heb absoluut geen doodswens, maar ik ben er ook niet bang voor”, zegt hij. 

Nog een keer de brug bij Zaltbommel 

Voor nu gaat Teun door met zijn passie, met als droom de Mount Everest te beklimmen. Of de Notre Dame in Parijs. Eerst gaat hij nog een keer proberen de Martinus Nijhoffbrug, vlakbij zijn woonplaats, te beklimmen. “Ik heb dit al eens geprobeerd, maar toen ben ik halverwege door de politie eraf gehaald. Voor nu wacht ik nog op de boete die ik daarvoor moet krijgen. Maar ik zou het zeker nog een keer willen proberen om die brug te toppen!” 

KIJK & LEES OOK: 

KIJK & LEES OOK: 

info

De wereld van het niet-alledaagse: de subculturen. Mensen met een passie die je niet elke dag hoort. EenVandaag in de wereld van vijf verschillende subculturen, ieder met een eigen hoofdpersonen. In deze portretten leer je in vijf vragen de persoonlijke verhalen van de mensen achter de subcultuur.