Deze week gaat Brimstone, de western-film van Martin Koolhoven in premiere. Brimstone is een van de duurste, grootste en gewelddadigste Nederlandse filmproducties ooit gemaakt. Koolhoven heeft de film geregisseerd en geschreven en heeft er zeven jaar aan gewerkt. Als Nederlander gaf Koolhoven een nieuwe draai aan het beproefde genre van de western. 

De Engelse krant de Guardian sprak van een ‘’Edam Western’’. Koolhoven gaf zijn bloederige western een feministisch tintje en vertelt aan de hand van calvinistische pioniers uit Nederland over de onstaansgeschiedenis van de VS.

De western is weer erg populair. De twee laatste films van de invloedrijke regisseur Quentin Tarantino waren westerns en daarin werden de ijzeren wetten van het genre ook al opgerekt, onder andere door het slavernijverleden van Amerika te belichten. 

Onlangs kwam ook een digitaal opgeknapte versie uit van Sergio Leone’s klassieker ‘Once Upon a Time in the West’ uit. Filmrecensent Basje Boer legt uit waarom de western zo populair is. EenVandaag spreekt met Martin Koolhoven over waarom hij zo graag een western wilde maken. Samen met hem duiken we de wereld van de westerns in:

De trailer van Brimstone: