Een filmpje van de Dom in Utrecht, gedraaid met een drone in de mist van boven, is een hit op internet. Maar de maker riskeert een boete van maximaal 7800 euro omdat hij de drone liet vliegen boven de bebouwde kom. En dat mag volgens de regels niet. 

Maar er is veel onduidelijkheid over die regels. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen hobbyvliegers die een drone besturen en piloten die het ombemande vliegtuigje besturen voor professionele doeleinden. Dat laatste mag alleen als je een ontheffing hebt, die je krijgt van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daarvoor moet je wel een opleiding hebben gevolgd en een goedgekeurde drone hebben.

Professioneel of hobby?

Ben je een hobbyvlieger en wil je gewoon voor de lol met het vliegtuigje de lucht in, dan mag dat zonder ontheffing mits je je maar aan de regels houdt. Zo mag je niet binnen de bebouwde kom vliegen en moet je goed zicht kunnen houden op de drone. Maar wanneer is  het voor professionele doeleinden en wanneer is het een hobby? Weten de hobbyvliegers wel wat de regels zijn of zorgen zij daardoor voor veel problemen?  

Vanavond in EenVandaag Jelte Keur, de maker van het filmpje van de Dom, Rob van Nieuwland, voorzitter van de drone-brancheverenging DARPAS en Otto Volgenant, advocaat namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten.