Wat beweegt een pyromaan? Vreemd genoeg was er weinig bekend over de motieven van brandstichters. Twee onderzoekers publiceren deze maand een studie naar brandstichters en maakten vijf profielen van pyromanen. Dit kan volgens de makers de huidige lage pakkans wellicht verhogen en daders sneller op te sporen.

Wat blijkt: de pyromaan is niet heel intelligent, gemiddeld 23,5 jaar oud, single en autochtoon. Bijna negen op de tien keer is het een man. De een is gefascineerd door vuur en branden (zuchtige brandstichter). Anderen willen wraak nemen (relationele), doen het in een opwelling (opportunist), hebben een psychische stoornis (gestoorde pyromaan), of zijn 'gewoon' relschoppers (het vandalistische type).

Bovenstaande motieven zijn voor het eerst in kaart gebracht, en het belang kan groot zijn. Een aangestoken vuur is geen grote uitzondering. In 2012 werd tweederde van de buitenbranden aangestoken: zo'n 13.000 in totaal.

De politie is blij met de studie: 'Dit rapport geeft een goed beeld van de achtergronden van daders en hun motieven en wat er volgens de onderzoekers nodig is om een zaak op te lossen.' 

In EenVandaag onder meer een van de schrijvers van de studie, forensisch psycholoog Frans Koenraadt en verbonden aan de Universiteit Utrecht.