Er zijn veel meer jonge jihadstrijders uit Arnhem vertrokken naar Syrië dan tot nu toe gedacht. De afgelopen maanden is hun aantal opgelopen tot 'zeker 15'; meer dan de autoriteiten tot nu toe hebben gemeld. Ouders van de vertrokken jihadisten willen dat de overheid en moskeeën meer doen om te voorkomen dat nieuwe jongeren vertrekken.

Dat zegt het Arnhemse gemeenteraadslid Malika El Mouridi vanavond in EenVandaag. De PvdA-politica staat ouders bij van wie de kinderen in Syrië zitten. Vanavond organiseert ze een bijeenkomst in Arnhem.

De Arnhemse Syriëgangers zouden zich hebben aangesloten bij een islamitische strijdgroep waar Nederlandse jihadisten zitten die al langer in Syrië zijn en strijden tegen het Assad-regime. Volgens El Mouridi is het tijd dat er ingegrepen wordt tegen het aanhoudende vertrek van strijders en toenemende radicalisering onder jongeren.

Onder de Arnhemse groep bevinden zich Marokkaanse en Afghaanse jongeren van net in de twintig. Er komen volgens El Mouridi en verschillende ouders steeds meer signalen dat de jongeren zijn aangespoord door extremisten om naar Syrië te gaan. De moeder van een van de negentienjarige Arnhemse strijders roept in een interview met Omroep Gelderland op tot actie. "Hij is gehersenspoeld. Dit moet stoppen.", zegt ze.

Burgemeester Herman Kaiser van Arnhem houdt het er voorlopig op dat 'maximaal 10' Syriëgangers uit zijn stad zijn afgereisd. Hij zegt zich '7 dagen per week' in te spannen om het fenomeen te bestrijden.

Vorige week deed de moeder van Robbin, een achttienjarige scholier uit Arnhem die ook in Syrië zit, een emotionele oproep in EenVandaag. Die reportage kunt u hier terugzien.