Brandweermannen die in actie willen komen voor een betere CAO, voelen zich geïntimideerd door de politie. Vakbond FNV meldt dat een Amsterdamse brandweerman, die tijdens een actie vorige week riep dat ‘heel Nederland plat’ zou gaan als de onderhandelingen stuklopen, thuis door de politie is opgezocht.

De bond maakt melding van minimaal zes gevallen door het hele land waarbij de politie thuis of telefonisch contact heeft gezocht met brandweerlieden om informatie in te winnen over op handen zijnde acties. Een aantal brandweermannen heeft dit bevestigd aan EenVandaag. Zij voelen zich geïntimideerd door de politie.

'We hebben in Nederland het recht om actie te voeren. Als dit een praktijk is die in de toekomst vaker toegepast gaat worden, dan gaan we als vakbond een probleem krijgen met de politie', aldus vakbondsbestuurder Bert de Haas.

De vakbond vraagt daarom in een brief aan de politie om opheldering en roept bovendien de politiek op tot actie.

Vorige week woensdag drongen tientallen brandweerlieden een raadsvergadering in Amstelveen binnen om daar hun onvrede te uiten over de CAO-onderhandelingen, die nu al een jaar duren. Vanavond zullen deze onderhandelingen in Utrecht worden hervat. De FNV verwacht dat honderden brandweerlieden naar Utrecht zullen komen om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Download

update
22-06-2016

Kamervragen over 'onacceptabele' werkwijze politie

Tweede Kamerleden John Kerstens (PvdA) en Paul Ulenbelt (SP) stellen Kamervragen aan minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de manier waarop de politie actievoerende brandweermannen intimideert. Kerstens en Ulenbelt vragen zich onder meer af of het ’staand beleid dan wel gebruikelijk is dat politieagenten bedrijven van stakende en/of actievoerende werknemers bezoeken en hen persoonlijk bellen dan wel thuis bezoeken’. Ook willen ze weten of de minister van mening is dat deze werkwijze onacceptabel is.