De Tweede Kamerfracties van de SP en 50plus willen opheldering van staatssecretaris Van Rijn en minister Edith Schippers van Volksgezondheid over een onderzoek naar zelfmoord in verzorgingstehuis De Golfstroom in Den Helder. De fracties menen dat ze mogelijk verkeerd zijn ingelicht door de bewindslieden. Volgens Minister Schippers gaat het echter om een misverstand. 

Zowel de staatssecretaris als de minister hebben de Tweede Kamer gezegd dat de Inspectie voor Volksgezondheid zelf het onderzoek doet, maar nu blijkt dat de inspectie dit onderzoek had uitbesteed aan een adviesbureau met financiële banden met Stichting Vrijwaard, de instelling waar De Golfstroom onder valt.

 

Zelfmoord

Op 26 september pleegt de 81-jarige mevrouw Westveer zelfmoord in haar woning in verzorgingstehuis De Golfstroom, onderdeel van Stichting Vrijwaard. Zij en negen andere bewoners van de begane grond hebben te horen gekregen dat ze gedwongen moeten verhuizen om plaats te maken voor een gezondheidscentrum. In de plaatselijke pers en in gesprekken met de verzorgenden had de bejaarde vrouw aangegeven liever een einde aan haar leven te maken dan de verhuizing mee te maken.

 

Onderzoek

Van de zelfmoord werd, zoals de procedure voorschrijft, melding gemaakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hierover schrijft Staatssecretaris Van Rijn op 6 oktober in een brief aan de Tweede Kamer: “de Inspectie heeft contact opgenomen met de bestuurder en informatie ingewonnen. De Inspectie heeft daarop besloten zelf onderzoek te doen en hierbij ook de familie te betrekken.”

 

Minister Schippers meldt de kamer in het zorgdebat op 18 november: “In eerste aanleg gaf de melding niet aan, of was in ieder geval onduidelijk dat er sprake was van dwang, waardoor de instelling in eerste instantie zelf het onderzoek doet, zo gaat dat bij de inspectie. Zodra duidelijk werd dat er wel sprake was van dwang heeft de Inspectie dat overgenomen en is dat onderzoek zelf gaan doen.”

 

Besluit

De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat EenVandaag echter weten dat het definitieve besluit om zelf nader onderzoek in te stellen is genomen op 21 november. Dat is dus drie dagen nadat Minister Schippers de Tweede Kamer meldde dat de Inspectie het onderzoek al overgenomen had.

 

Zowel minister Schippers als staatssecretaris van Rijn vertellen de Kamer dat de inspectie voor de Gezondheidszorg het onderzoek zelf doet, terwijl in werkelijkheid de inspectie het onderzoek had uitbesteed aan Stichting Vrijwaard zelf, waarop Vrijwaard adviesbureau Facit vroeg om het onderzoek voor hen te doen. Facit is een adviesbureau van wiens diensten Vrijwaard vaker gebruik maakt. Zo verzorgt Facit de externe klachtencommissie voor Stichting Vrijwaard.

 

Kamerlid Henk Krol van 50plus zegt hierover vanavond in EenVandaag: “ik schrik hiervan, wees nou toch eerlijk. Ik wil dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht.” Renske Leijten van de SP: “ik wil van beiden weten hoe dit is mis gegaan. Dit ruikt naar een doofpot.”

Vanavond in EenVandaag: vakbondsconsulent Henny Abbenes van Abvakabo FNV. Hij was betrokken bij besprekingen over het onderzoek tussen het adviesbureau Facit en de nabestaanden van mevrouw Westveer. Wilna Wind, voorzitter van patiëntenfederatie NPCF, en een reactie van SP-kamerlid Renske Leijten en Henk Krol van 50plus.

SP en 50plus willen reactie van Schippers

De SP en 50plus willen opheldering van staatssecretaris Van Rijn en minister Schippers van Volksgezondheid over een zelfmoord in een verzorgingshuis in Den Helder.

Vanuit Den Haag geeft politiek verslaggever Remko Theulings een toelichting:

update
27-11-2014 14:48

Reactie minister Schippers

In het debat in de Tweede Kamer is een misverstand gerezen. Er speelden twee casussen, waarin in beide gevallen eerst de instelling zelf onderzoek heeft gedaan, waarna de IGZ ook zelf onderzoek heeft ingesteld. Mevrouw Leijten doelde in haar vraag op de casus in de Golfstroom in Den Helder, de minister doelde in haar antwoord op de casus Triade. Vandaag nog gaat er een brief naar de Tweede Kamer om dit misverstand weg te nemen. Over beide casussen zijn overigens vorige maand brieven naar de Tweede Kamer gestuurd.