De participatiesamenleving: in september zei koning Willem-Alexander dat onze verzorgingsstaat langzaam verandert in een een participatiemaatschappij. Maar er is kritiek: een berg van overheidsregels hindert een efficiënte burgerparticipatie en maakt deze soms ingewikkeld. Participatie van de burger wordt wel nadrukkelijk gewenst door de overheid, maar niet bevorderd. 

Een voorbeeld: stel dat buurtbewoners zonder enige vorm van subsidie besluiten een buurthuis te runnen waar bijvoorbeeld wekelijks maaltijden worden verstrekt aan ouderen. Zomaar met vrijwilligers een middagje koken kan niet. Nee, je moet in dit geval voldoen aan de horeca-eisen. Beheer je met buurtgenoten een of meerdere zalen in het buurthuis, dan moet je voldoen aan de calamiteitenregel.

Die eisen kosten geld. De overheid moet uiteraard eisen stellen aan professionele ondernemers, maar voor de enthousiaste vrijwilligers is het een blok aan het beeld. EenVandaag bezoekt Firoez Azarhoosh, een Indische buurt community. Daarnaast bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap Evelien Tonkens van de Universiteit van Amsterdam.