In heel Nederland sterven zieke essen massaal doordat ze besmet zijn met de essentaksterfte. Is een boom eenmaal besmet met de schimmel, dan is de boom al zo goed als verloren. 

In Duitsland en Polen kampen ze al veel langer met deze bomenziekte, in Nederland slaat hij vooral de laatste jaren toe. De verwachting is dat meer dan 90 procent van de essen doodgaat. En omdat Nederland ruim 13 duizend hectare aan essenbos heeft, gaat dat grote invloed hebben op onze bossen. 

Strijd tegen schimmel

Om te zorgen dat de es niet uit het landschap verdwijnt, gaat Paul Copini, onderzoeker van de Wageningen Universiteit en verbonden aan het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, de strijd aan met de schimmel. Essen die niet zijn aangetast door de schimmel gaat hij vermeerderen en terugplanten, zodat er een grote gezonde, resistente populatie essen in de Nederlandse bossen overblijft. 

Essen melden

Via een speciale site kunnen mensen melden waar ze zieke, maar ook gezonde, essen zien. Copini gaat daar dan samen met zijn collega Jelle Hiemstra heen om onderzoek te doen. De gezonde essen worden gekweekt om te zorgen dat es niet uitsterft in Nederland.