De Reclame Code Commissie stelt dat de overheid burgers onjuist en onvolledig inlicht over orgaandonatie bij hersendode patiënten. Het ministerie van VWS zou duidelijker moeten vertellen wat er met een hersendode donor gebeurt op de campagnesite Orgaandonatie.nu.

De klacht gaat over teksten op de site voor werving en registratie van donoren. Daar staat dat orgaandonatie na overlijden plaatsvindt, maar het lichaam van een hersendode patiënt functioneert nog als de organen worden verwijdert. De commissie stelt dat die informatie essentieel is voor de beslissing of men zich als donor wil laten registreren.

In EenVandaag een gesprek met Tinne Kroone. Haar dochter Sophie belandde op de intensive care na een scooterongeluk waarbij ze ernstig hersenletsel opliep. Nadat de familie instemde met orgaandonatie werd Sophie hersendood verklaard. Tinne kon maar moeilijk geloven dat haar dochter dood was: haar hartslag was regelmatig. Toch werd de beademing gestopt en werden haar organen uitgenomen. Een half jaar na Sophie’s dood kreeg Tinne spijt. Ze had geen ‘ja’ gezegd als ze wist dat een hersendode donor nog ‘levend’ naar de operatiekamer gaat, zo zegt ze in EenVandaag.

In EenVandaag ook een gesprek met Annet Wood. Zij heeft Tinne Kroone bijgestaan en de klacht tegen Orgaandonatie.nu ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Neuroloog Michaël Kuiper begrijpt dat het voor nabestaanden lastig te accepteren is dat bij vaststelling van hersendood de hersenen onherstelbaar kapot zijn en de patiënt is dan juridisch gezien overleden. Dat is een onomkeerbaar feit. Ook zonder orgaandonatie wordt de behandeling gestopt bij hersendode patiënten. Kuiper was lid van de Gezondheidsraad Commissie, die een nieuw hersendoodprotocol heeft opgesteld dat 1 augustus 2016 in werking is getreden.