De missie van de Nederlandse militairen in Mali is aan het veranderen, stelt minister van Defensie Jeanine Hennis in Radio EenVandaag. “Soms word je geconfronteerd met grof geweld.”

Steeds vaker moeten Nederlandse militairen ingrijpen bij geweldsconflicten, terwijl ze daar aanwezig zijn voor verkenningen en het verzamelen van inlichtingen.

Hinderlaag

Twee weken geleden raakten Nederlandse militairen betrokken bij gevechten toen een VN-konvooi van soldaten uit het buurland Niger in een hinderlaag was gelopen. Ze hebben daarbij slachtoffers afgevoerd en behandeld.

“Dat vraagt iets van de landen die troepen leveren. Het gaat niet alleen maar om het observeren, het gaat er ook om dat we kunnen ingrijpen als dat noodzakelijk is”, zegt de minister.

Het is nooit een vredesmissie geweest, reageert oud militair adviseur van de VN Frank van Kappen:

Voorbereid

Ook heeft de minister kritiek op hoe sommige andere landen de missie aanpakken. “Die leveren misschien wel heel veel manschappen, maar niet met materieel of capaciteit om in hun bescherming te voorzien.”

Volgens minister Hennis is de Nederlandse missie erop voorbereid op gevaarlijke situaties, maar laten andere landen veel te wensen over. Zo heeft een van de VN-landen boten geleverd die niet bruikbaar zijn op de rivieren waar die boten op moeten opereren.

SP wil debat

Vandaag wordt een brief verwacht van het Ministerie van Defensie over deze zaak. SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft aangegeven zo snel mogelijk met de minister in debat te willen over de missie. “Dit is de zoveelste missie waar de politiek zegt dat het een vredesmissie is, terwijl het in de praktijk een vechtmissie wordt.”

Militair terug

Militair Pier Schipmölder is weer terug uit Mali. Radio EenVandaag volgde hem in de voorbereiding van de militaire missie en vandaag krijgt overste Schipmölder een medaille voor zijn bijdrage in Mali. 

Wij zijn aanwezig bij de ceremonie en spreken Schipmölder na afloop over zijn ervaringen in het hete Mali. 

Luister hier een eerdere reportage terug.