Naar school tot je 23e, tenzij je een basisdiploma hebt. Minister Marja van Bijsterveldt gaat onderzoeken of een verhoging van de kwalificatieplicht naar 23 jaar ingevoerd kan worden, zo meldt ze vandaag aan de Tweede Kamer.

Van Bijsterveldt licht dit vanavond toe in het tv-programma EenVandaag.

Nu moeten jongeren zonder diploma tot 18 jaar verplicht naar school. In het schooljaar 2010-2011 stopten ruim 38.500 jongeren zonder een diploma met school. 82 Procent van deze groep is tussen de 18 en 23 jaar.

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge vertelt in EenVandaag waarom hij de minister opgeroepen heeft tot invoering van de maatregel. Hij ziet dat in zijn gemeente de daling van het aantal voortijdige schoolverlaters, sinds jaren stagneert.

Jongeren: startkwalificatie belangrijk

Uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel onder 2.000 jongeren blijkt dat een meerderheid (64 procent) het een goed plan vindt jongeren te verplichten een basisdiploma te halen.

Vrijwel alle jongeren zien het belang in van een diploma; 96% vindt het belangrijk een basisdiploma te hebben. Toch denkt een op de vier deelnemers dat je ook zonder diploma ver kunt komen in deze maatschappij. Een meerderheid (54%) denkt echter van niet.