Nederland telt minimaal 100 studiehuizen waar Turkse kinderen naast huiswerkbegeleiding ook volop het gedachtengoed van Gülen moeten bestuderen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. De Turkse prediker Fethullah Gülen treedt naar buiten als een open en liberaal persoon, maar door insiders wordt hij omschreven als een islam-geleerde die groot voorstander is van segregatie en de conservatieve islam.

In elk studiehuis zijn vijf jongens of vijf meisjes ondergebracht, waar ze onder leiding van een “grote broer” of “grote zus” Gülen’s visie op de maatschappij en religie bestuderen. In Amsterdam zijn er 21, in Den Haag eveneens 21 en Rotterdam spant de kroon met 23. Verder zijn er studiehuizen in onder meer Leiden, Arnhem en Maastricht. De studiehuizen opereren in het verborgene, volledig buiten iedere vorm van inspectie van de overheid om.

EenVandaag sprak met een “grote broer”, en een oud-leerling van een school gelieerd aan Gülen. Ook in deze school is sprake van indoctrinatie. Een woordvoerder van de Gülen- beweging in Nederland ontkent elke vorm van indoctrinatie.