De zonnebloempitten van de Australische journalist Paul McGeough gaan de hele wereld over. Veel nabestaanden halen er troost uit en de zonnebloemen hebben een symbolische waarde omdat de MH17 neer is gekomen in een zonnebloemveld.

In EenVandaag gaan we langs bij drie Nederlandse nabestaanden, zij hebben de zonnebloemzaadjes al geplant of gaan ze nog planten.

Thomas Schansman

Thomas is zijn oudste zoon Quinn verloren bij de ramp. Hij was onderweg naar Bali om samen met zijn vader en het gezin vakantie te vieren. Quinn was een van de eerste lichamen die grotendeels intact terug is gekomen in Nederland. 

Thomas is daar zeer dankbaar voor. De zonnebloemen ziet hij als een mooie symbolische manier om Quinn te herdenken. Thomas is dan ook een van de eersten die reageert op de oproep van McGeough. De zonnebloemen betekenen voor hem hoop. Hoop dat het leven ondanks het verlies weer herneemt en dat er zelfs uit de ergste gebeurtenissen ook weer goede dingen kunnen voortkomen. 

Cécile Brouwer 

Cécile is haar zus Thérèse, zwager Charles en hun kinderen Carlijn en Werther verloren. Door de zonnebloemen te planten, heeft Cécile het gevoel dat haar zus en haar gezin er toch nog een beetje bij zijn.

De familie wil heel graag de knuffels van Werther terug maar ze staan niet in de catalogus waar alle gevonden persoonlijke bezittingen in zijn vastgelegd. Iets wat Cécile niet kan begrijpen, er seculieren namelijk foto's van de rampplek rond waarop de knuffels van haar neefje te zien zijn. 

Piet Ploeg 

Piet is zijn broer Alex, schoonzus Edith en hun zoon Robert verloren bij de fatale rampvlucht MH17. Alex is een van de twee slachtoffers die nog niet geïdentificeerd is. Het lijkt volgens Piet alsof Alex in rook is op gegaan, er is niets van hem terug gevonden. 

Ook geen persoonlijke bezittingen. Er is een herdenking geweest voor de familie Ploeg. Maar hoe moet je afscheid nemen van een lege kist? In EenVandaag kijken we met Piet terug op het afgelopen jaar en de hoop dat Alex nog geïdentificeerd wordt vervliegt.

Gisteren zond EenVandaag al een verhaal uit over de zonnebloemen: