Een bijzondere opdracht die ze nooit meer zullen vergeten. Kapitein Inge Huijs en operationeel commandant Hans van de Ven gaan na de ramp met de MH17 aan de slag met de berging van menselijke resten, bagage en vliegtuigonderdelen in Oekraïne.

De eerste repatriëringsmissie moet na vier dagen al worden afgebroken door de aanhoudende gevechten tussen pro-Russsische separatisten en het leger van Oekraïne. 

Een flinke tegenvaller. Menselijke resten, onmisbaar voor de identificatie, blijven liggen op de crashsite. Net als wrakstukken, paspoorten, koffers met kleding en mobiele telefoons. 

Achter de schermen werkt Hans van de Ven met zijn collega’s daarom wekenlang aan een nieuwe missie. Een kleine groep gaat half oktober voor het eerst weer naar de crashsite, ook kapitein Inge Huijs wordt dan ingevlogen. 

In EenVandaag spreken we met kapitein Inge Huijs en operationeel commandant Hans van de Ven over de missie en hoe zij het afgelopen jaar hebben ervaren. Zo zegt Hans van de Ven teleurgesteld te zijn, dat hij en zijn team niet alle 298 slachtoffers thuis heeft kunnen brengen.