Van meisjes bestaat een stereotype beeld en dat wordt alom bevestigd in reclamefolders, de opvoeding en de media. Wie de Bart Smit-folder openslaat, ziet bij de jongensafdeling bouwspeelgoed staan, terwijl er voor meisjes barbies en strijkijzers aangeboden worden.

Hoe doorbreek je dat beeld? Door hen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met ICT en beta wetenschappen, denkt de overheid. Meisjes merken dat het heel normaal is om te werken in zo'n sector. Uit onderzoeken blijkt ook dat dit werkt, het is voor hen een eye-opener. 

EenVandaag is donderdag in Deventer bij Kappa, waar Jet Bussemaker een landelijke themadag over dit onderwerp opent. Bij kartonfabrikant Kappa kunnen zo'n honderd meisjes workshops volgen, waaronder zelf een kartonnen kruk maken. Hoe maak je zoiets stevig? Hoe ontwerp je dat? Het is niet alleen maar knutselen, maar ontwerpen. 

Daarnaast praten we met de directeur van VHTO; waarom houden we geen dag voor jongens in de zorg? Die zijn toch ook nodig? Of voor leraren, tegenwoordig ook een vrouwenberoep. Hoe veroorzaak je zo'n gedachteverandering in het hoofd van kleine kinderen? Wat kunt u als ouder eventueel zelf thuis doen?

Luister hier naar deel 2 van de reportage: