Tien kermisattracties zijn vorig jaar gesloten wegens ernstige tekortkomingen. Dat is fors meer dan de twee voorgaande jaren, toen dat in totaal zes keer gebeurde. In totaal werden dertig maatregelen opgelegd voor administratieve of technische gebreken. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op verzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag heeft verstrekt. De inspectiedienst registreerde vorig jaar 6 kermisongelukken, bijna evenveel als in alle drie voorgaande jaren bij elkaar (7). 

De NVWA onderzocht attracties risicogericht: inspecties vonden vooral plaats bij toestellen waarvan de dienst vermoedde afwijkingen te vinden. In totaal werden bij de 94 inspecties 73 attracties gecontroleerd. Sommige attracties werden meerdere keren bezocht. Bijna één op de drie inspecties (32%) leidde tot een sanctie, variërend van een waarschuwing tot sluiting. In 2014 en 2015 was dat nog in iets minder dan een kwart (23%) van de inspecties het geval. In totaal trof de NVWA 136 administratieve en technische tekortkomingen aan. Bij twee attracties bleek er iets mis met de veiligheidsbeugels en bij nog twee toestellen met de elektrische installatie. In andere gevallen waren er twijfels over de manier waarop de attractie was opgebouwd, was er een risico dat ledematen bekneld zouden raken of waren verkeerde bouten gebruikt. Eén exploitant had zijn toestel na stopzetting toch door laten draaien. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt.

Register

Kermisexploitanten moeten hun attracties bij gespecialiseerde bureaus periodiek laten keuren. Afhankelijk van het risico gebeurt dat jaarlijks, om het jaar of één keer in de drie jaar. Als de attractie veilig is krijgt het een certificaat waarmee het op de kermis mag staan. Toch constateerde de NVWA vorig jaar dat bij 19 attracties een geldig keuringscertificaat ontbrak. Sinds het begin van het jaar bestaat er een speciale databank, het zogeheten Register attractie- en speeltoestellen (RAS), waarin de keuringsresultaten zijn opgenomen. De Nederlandse Kermisbond (NKB) moedigt het gebruik van dat register aan. Gemeenten moeten het register actief gebruiken om attracties zonder certificering van hun kermis te weigeren, stelt directeur Jan Boots van de NKB in EenVandaag. EenVandaag bezocht met de NVWA de kermis van Deventer. Ook daar bleek een exploitant zijn papieren niet op orde te hebben. “De gemeente heeft dus hier steken laten vallen”, aldus NVWA-inspecteur Erik Bloemendaal.

Piek

Het aantal ongelukken dat de NVWA op kermissen registreert, vertoonde het afgelopen jaar een opvallende piek. Waar in 2013 en 2014 drie ongevallen plaatsvonden en in 2015 slechts één, was het er in 2016 zes keer raak. Bij de ongelukken vielen veelal lichtgewonden, maar een paar keer leverde een incident ook ernstig letsel op. Zo liep een jongen zware verwondingen op aan zijn arm toen hij klem raakte in een attractie in het Limburgse Reuver. Gisteren gebeurde er ook een zwaar ongeluk op de kermis in Uithuizen. Daar brak een jongen allebei zijn armen nadat hij uit een rupsattractie viel, meldt RTV Noord. Eerder dit jaar waren er ook al twee incidenten bij een attractie op de Dam in Amsterdam. Eerst liet een beveiligingsbeugel van de ‘Bungee Katapult’ los, waardoor een vrouw gedeeltelijk van haar stoel gleed en haar benen in de lucht bungelden terwijl ze heen en weer werd gezwiept. Een week later schoot bij dezelfde attractie een magneet los die de metalen vloer van het toestel doorboorde.