De autoriteiten op Schiphol hebben weer een kinderontvoering weten te voorkomen, de vierde deze vakantieperiode. Een Vietnamese vrouw probeerde met haar drie kinderen stiekem naar het buitenland te vertrekken, maar werd op Schiphol tegengehouden. 

Daar vraagt de marechaussee sinds kort namelijk om extra documenten als een ouder alleen met een kind reist.  Het is niet verplicht om die bij je te hebben, maar het kan een hoop tijd schelen.

Het Centrum Internationale Kinderontvoeringen ontving vorig jaar 175 meldingen van kinderontvoeringen. Daarbij waren 286 kinderen betrokken, die zonder toestemming van beide ouders zijn meegenomen naar een ander land.

De Marechaussee hoopt met de intensieve controles kinderontvoeringen te voorkomen. ‘Ook minderjarigen moeten tegenwoordig een eigen paspoort hebben. Wanneer ze met één ouder reizen is toestemming van beide ouders nodig'', aldus een woordvoerder.

Het gaat om allochtone kinderen van wie de ouders verschillende achternamen hebben, of het kind reist met een oom of tante naar bijvoorbeeld Turkije of Marokko. Maar ook komt het geregeld voor onder autochtone kinderen van wie de ouders gescheiden zijn.

'We hopen natuurlijk dat reizigers hun spullen in orde hebben als ze op reis gaan, maar anders doen we ter plekke onderzoek en kunnen we een noodreisdocument aanmaken. Maar dan zit je minstens een kwartier bij ons.’

In EenVandaag een blik achter de schermen bij de Marechaussee op Schiphol en een interview met een vader wiens kind ontvoerd werd. 

Download

Kinderpaspoort niet zonder problemen