Madurodam wil uitbreiden, maar omwonenden doen er alles aan om dat te voorkomen. Het attractiepark wil moderniseren en 0,7 hectare van de Scheveningse bosjes inlijven voor overdekte paviljoens zodat het park ook aantrekkelijk is bij slecht weer. Voor de hectares bos die Den Haag daarvoor verliest wordt elders in de stad nieuwe natuur aangelegd.

Madurodam wil met zijn tijd mee. Was het tot de jaren ‘90 een van de populairste attractieparken, met meer dan een miljoen bezoekers per jaar, de laatste jaren waren dat er 650 000. Madurodam wil dat het er weer 750 000 worden. Het park lijkt aan populariteit te verliezen in de strijd met spectaculairdere attractieparken die de afgelopen decennia een opmars hebben gemaakt. 

Desnoods ondergronds

Maar omwonenden verzetten zich met hand en tand. Heeft Madurodam de plannen al teruggeschroefd van 4,5 hectare naar 0,7 hectare, de Hagenezen zijn nog niet tevreden. Verenigd in organisaties als SOS Den Haag en de Haagse Bomenstichting willen zij dat er helemaal niet aan de Scheveningse Bosjes wordt gezeten. Peter Drijver van SOS Den Haag vindt dat uitbreiding wel ondergronds kan, als Madurodam zo nodig wil uitbreiden.

'Plan in strijd met provinciale natuurwet'

De Haagse gemeenteraad heeft zich eerder voor de plannen uitgesproken. Donderdagavond valt een besluit. De omwonenden hebben al laten weten zich daar niet bij neer te zullen leggen: ze stappen naar de provincie. Het plan zou in strijd zijn met een provinciale natuurwet. 

EenVandaag spreekt met Peter Drijver van SOS Den Haag en met Joris van Dijk, directeur van Madurodam.