Loek Hermans, de fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, ligt onder vuur om zijn rol in het faillissement van thuiszorgconcern Meavita in 2009. Als voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht heeft hij zich mede schuldig gemaakt aan wanbeleid, stelt Abvakabo FNV.

Meavita ging in 2009 failliet met een schuld van 48 miljoen euro. Veel Abvakabo-leden raakten hun baan kwijt. Nu stelt de vakbond dat elf directeuren en toezichthouders, waaronder Hermans, wisten van de slechte financiële situatie, maar daar niks aan deden.

Abvakabo baseert dit op een uitgelekt concept-rapport over het faillissement van de thuiszorgorganisatie, opgesteld door de Ondernemingskamer in Amsterdam. Uit het rapport blijkt dat de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen ‘riskant, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk’ opereerden.

Hermans wil pas reageren wanneer het definitieve rapport is verschenen. Toch loopt de VVD-prominent imagoschade op en dat is niet de eerste keer. Hermans werd eerder bekritiseerd toen bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, Nurten Albayrak, op non-actief werd gesteld vanwege haar hoge salaris en de angstcultuur die zij zou creëren binnen de organisatie. Hermans was toen ook voorzitter van de Raad van Toezicht.

In EenVandaag gaan VVD’ers en Abvakabo in op de rol van Hermans. Kan hij nog wel aanblijven als VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer?