Het leidt tot hartklachten en andere aandoeningen en zelfs tot een vroegtijdige dood en toch doen we het allemaal dagelijks: te lang achtereen zitten. 

Steeds meer onderzoek wijst op de gevaren van langdurig zitten. 'De laatste jaren komen er aanwijzingen dat het vele zitten ongezond is en dat je het niet kunt compenseren met bewegen', zegt Hans Savelberg, bewegingswetenschapper aan de Universiteit van Maastricht. Hoe het precies komt is nog niet bekend zegt hij. 'Het lijkt erop dat je lijf in een soort waakvlamstand komt te staan. Je hoeft geen spieren aan te spannen. Het systeem van je stofwisseling wordt helemaal niet gebruikt', legt hij uit. 

Ongezond

En dat is ongezond. Het is slecht voor hart- en bloedvaten en het kan leiden tot suikerziekte. Dus moeten we minder zitten. Ook op het werk. En dat kan door bijvoorbeeld staand te bellen. Of te fietsen tijdens het werk. Want juist daar zitten veel mensen veel te lang. Het bedrijf Oracle laat haar werknemers daarom experimenteren met een zogenoemde desk bike . 

Luister het interview met Hans Savelberg en een bezoekje aan Oracle hierboven terug. Ook vertelt architect Pi de Bruijn wat architecten kunnen doen om mensen uit de stoel te krijgen. Luister dat gesprek hieronder terug. 

Het gevaar van zittend leven