Kosovaarse asielzoekers komen naar Nederland, puur en alleen om kans te maken op een terugkeervergoeding. Dit stelt onder anderen de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vanavond in EenVandaag. 

Asielzoekers die vanuit Kosovo naar West-Europa reizen doen volgens Martin Wyss, Chief of Mission van het IOM in Nederland, aan 'asielshoppen'; ze kiezen de landen waar de omstandigheden het best zijn en de terugkeervergoeding het hoogst. In Nederland kan de vergoeding voor Kosovaren oplopen tot 1750 euro.

Sinds het eind vorig jaar voor Kosovaren makkelijker is geworden om door Servië te reizen is er een enorme uittocht vanuit Kosovo ontstaan. Sinds mei 2014 hebben er al meer dan 83 000 Kosovaren het land verlaten. Daarmee komen na Syrië, de meeste asielaanvragen in Europa het afgelopen jaar uit Kosovo, slechts 6% van de Kosovaren krijgt ook daadwerkelijk asiel. Eerst waren vooral Oostenrijk en Duitsland populaire bestemmingen omdat daar al veel Kosovaren wonen, maar de laatste maanden lijken de Kosovaren ook Nederland te ontdekken.

Terugkeervergoeding

Het aantal asielverzoeken van Kosovaren in Nederland steeg de laatste maanden namelijk van 20 in april tot 162 in juni. Iemand die in Nederland asiel aanvraagt, geen asiel krijgt en vrijwillig terugkeert maakt kans op een terugkeervergoeding. Deze is bedoeld om asielzoekers te stimuleren om terug te gaan naar eigen land en ze de kans te geven daar iets op te bouwen. Het bedrag dat iemand die vrijwillig terugkeert kan krijgen verschilt per persoon en varieert is afhankelijk van de omstandigheden, maar varieert voor Kosovaren tussen de 200 en 1750 euro.

De Internationale Organisatie voor Migratie verzorgt samen met de Dienst Terugkeer en Vertrek de terugkeerregeling. Chief of Mission Martin Wyss zegt vanavond in EenVandaag: "Deze mensen gebruiken het systeem. Wat ze doen is geen criminele activiteit, ze doen wat hen wordt aangeboden. Zolang er verschillende systemen zijn met beloningen in Europa zullen mensen blijven komen waar ze er het meest uit kunnen slepen."

Wyss wil dat deze fout in het systeem zo snel mogelijk opgelost wordt: "Er zijn mensen massaal op de vlucht uit conflictgebieden zoals Syrie, maar tegelijkertijd zoeken mensen uit de Balkan hier hun heil voor betere toekomstperspectieven. Overheden moeten hier een lijn zetten. We moeten deze twee stromingen van migratie scheiden en anders behandelen." 

Stop zetten

Rhodia Maas, directeur van de Dienst Terugkeer en Vertrek die names de overheid het terugkeerbeleid uitvoert laat ons weten: “We hebben inderdaad ook signalen gekregen dat asielzoekers vanuit Kosovo hier komen om een beroep te doen op de terugkeergelden. Dit wordt scherp gemonitord en als blijkt dat er sprake is van misbruik, dan zullen we de terugkeergelden voor Kosovaren stop zetten. In het verleden is dit ook gebeurd bij asielzoekers uit bijvoorbeeld Macedonië (2011) en Georgië (2010).”

Volgens Kamerleden Malik Azmani (VVD) en Raymond Knops (CDA) moet dit misbruik zo snel mogelijk gestopt worden, en ze kondigen beiden aan kamervragen te zullen stellen. Azmani: “Wanneer er sprake is van misbruik vind ik dat deze regeling stop gezet moet worden.” Knops: “Het CDA verwacht van het kabinet onmiddelijke actie zodat dit asieltoerisme stopt.”