De Nederlandse regering heeft zo’n 80.000 euro uitbetaald aan 45 Kosovaarse asielzoekers die vrijwillig terugkeerden. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie.

Afgelopen twee jaar hebben 45 Kosovaren gebruik gemaakt van de vertrekpremie van 1750 euro. Dat komt neer op een bedrag van 78.750 euro dat is uitgekeerd.

Dat blijkt uit cijfers van Dienst Terugkeer en Vertrek, in antwoord op Kamervragen. De vertrekpremie voor Kosovaren werd onlangs stopgezet nadat EenVandaag liet zien dat er misbruik van de regeling werd gemaakt

De vertrekregeling was zeer aantrekkelijk voor mensen uit het straatarme Kosovo. De helft van de beroepsbevolking van het Balkanland is werkloos. De asielaanvraag is Nederland is kansloos, maar levert wel geld op. 

Asielzoekers die vrijwillig terugkeren krijgen naast een vliegticket ook financiële ondersteuning van 1750 euro voor een volwassenen of een alleenstaande minderjarige vreemdeling en 880 euro voor een begeleide minderjarige. 

Het aantal asielaanvragen uit Kosovo steeg van 60 in mei naar 160 aanvragen in de maand juni. "Vanzelfsprekend is dit niet de bedoeling van deze terugekeerregeling en ook niet van de asielprocedure", aldus de staatssecretaris. 

Na Kamervragen van Malik Azmani en Raymond Knops besloot de staatssecretaris de terugkeervergoeding stop te zetten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de autoriteiten van Kosovo op de hoogte gesteld.

 

"Kosovo is op de hoogte van de problematiek en neemt deze serieus. Van de zijde van Kosovo zijn diverse initiatieven genomen om Kosovaren via de media en internet zo goed mogelijk voor te lichten over migratie naar Europa", aldus Dijkhoff.

Download