‘Is Schiphol nog wel veilig?’ Deze kop staat gedrukt bij een foto van de aangescherpte bewaking van Schiphol op de voorpagina van de Volkskrant van gisteren. De man in de auto die wordt gecontroleerd is Mohammed Rachid. Hij is herkenbaar in beeld en daar is hij niet blij mee.

Hij schreef een brief aan de redactie van de Volkskrant, en plaatste deze op zijn Facebookpagina. 'Op deze voorpagina, van de krant van 16 augustus 2016, sta ik, als moslim met baard, duidelijk in beeld, met naast mij een zwaar bewapende agent en daarachter een soldaat met een machinegeweer. De bijbehorende titel luidt: Is Schiphol nog wel veilig?' Rachid wil dat de krant excuses maakt voor het afdrukken van de foto, omdat hij geen toestemming heeft gegeven en imagoschade lijdt.

Hij vindt dat ‘de Volkskrant zich overduidelijk schuldig [heeft] gemaakt aan de ‘framing’ van berichtgeving over moslims'. Rachid laat aan EenVandaag weten dat hij juridische stappen onderneemt tegen de Volkskrant. Hij spant een kort geding aan tegen de krant en eist een rectificatie.

De Volkskrant mocht de foto gewoon plaatsen, zegt jurist Charlotte Meindersma. Zij is gespecialiseerd in portretrecht. 'Geportretteerden hebben geen vetorecht. Toestemming om de foto te maken en/of de foto te publiceren is ook niet nodig,' schrijft ze vandaag in een blog over dit onderwerp. Maar daar voegt ze wel aan toe dat je er als krant voor moet zorgen dat je de foto in goede context plaatst, met een goede kop. 'Die titel wekt bijna de suggestie dat Schiphol misschien wel niet meer veilig is en dat dat komt door types zoals de meneer in de blauwe auto.'

De Volkskrant zelf reageerde per mail over de ontstane commotie. ‘Wij hebben de foto niet geselecteerd op eventuele associaties met het uiterlijk van de aangehouden persoon,’ schrijven zij.

Ook hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque geeft aan niets fout te hebben gedaan. ‘Wij hebben de werkelijkheid willen weergeven zoals onze fotograaf, Guus Dubbelman, die aantrof op Schiphol. Dit is wat er nu gebeurt,’ schrijft hij in een artikel op de website van de krant. Wel geeft hij aan dat hij niet helemaal tevreden is met de kop bij het artikel: ‘De kop had wel beter gekund. Met een kop als 'Helpt dit?' , 'Wat staat de reiziger nog te wachten?' of 'Hoe beveilig je een luchthaven?' [...] hadden we misschien de associatie kunnen vermijden die nu bij een deel van de lezers is ontstaan'.

In EenVandaag een gesprek met juriste Charlotte Meindersma en Philippe Remarque over de keuzes van de Volkskrant.