Een hartelijke man, dicht bij het volk en minder resoluut en koel dan zijn moeder Beatrix. Veel Nederlanders verwachten dat Willem-Alexander vanaf vandaag het land zal regeren zoals zijn oma Juliana dat deed: met zachte hand.

Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag, in samenwerking met het Algemeen Dagblad. Het oordeel over de jonge Beatrix was 33 jaar geleden een stuk minder positief dan over de jonge koning nu. Aan de vooravond van de inhuldiging van Beatrix hield het AD een opiniepeiling waarin mensen de aanstaande koningin vergeleken met haar moeder Juliana.

EenVandaag stelde 33 jaar later precies dezelfde vragen over de aanstaande koning Willem-Alexander aan 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Hoe scoort Willem-Alexander in vergelijking met zijn moeder toen zij begon?

Meer vertrouwen in jonge koning

De krantenkoppen uit 1980, vlak voor het aantreden van Beatrix, waren anders dan nu bij de nieuwe koning: ‘Volk staat kritisch achter nieuwe kroonprinses’. Ze verwachtten dat Beatrix koeler en resoluter zou gaan regeren dan haar moeder. Niet voor niets concludeerde het Algemeen Dagblad op basis van het onderzoek toen: ‘Koningin Beatrix…het is nog even wennen.’ Zij kreeg bij haar aantreden volgens het AD ‘het vertrouwen van 67 procent van de Nederlanders’. Niet echt een hoog percentage voor een nieuwe koningin. Als het gaat om vertrouwen wint koning Willem-Alexander het dan ook van de jonge Beatrix: EenVandaag peilde nu 75 procent vertrouwen voor de nieuwe koning.

Nieuwe stijl

Net zoals in 1980 verwachten mensen nu een andere regeerstijl van de nieuwe koning, in vergelijking met Beatrix. Ruim vier op de tien mensen (42%) dachten in 1980 dat er meer afstand zou komen tussen Beatrix en het volk. Hoe anders is het bij deze troonswisseling: nu denkt juist 42% dat Willem-Alexander veel dichter bij het volk zal staan dan zijn moeder. Destijds dacht men ook dat Beatrix zich een stuk minder hartelijk zou gedragen dan haar populaire moeder Juliana. Nu verwacht Nederland dat Willem-Alexander net zo warm (54%) of zelfs hartelijker (28%) te werk zal gaan dan Beatrix.

Presentator Gijs Rademaker van het Opiniepanel:

'De eigenschappen die mensen nu toeschrijven aan Willem-Alexander, denk aan ‘dichter bij het volk’, ‘hartelijk’ en ‘warm’, zijn eigenschappen die meer passen bij de regeerstijl van zijn oma, Juliana.'

Steun voor monarchie

Verder blijkt de steun voor de monarchie 33 jaar na het aantreden van Beatrix groot. Op dit moment wil 70 procent van de mensen de monarchie behouden. Een keurig resultaat, maar in 1980 was die steun nóg breder aanwezig: 89 procent stond achter de Oranjes en slechts 5 procent verkoos een republiek boven de monarchie. “In die tijd hadden mensen meer respect voor instituten’’, verklaard Rademaker het hoge percentage. “Het koningshuis stond hoog in aanzien. Bovendien was de monarchie in 1980 immens populair, mede door de losse regeerstijl van Juliana.”

Algemeen Dagblad 30 april - ©

Download

Download

Download

Download

Download