De wetenschap mengt zich nu ook in de Pietendiscussie. Eén van de argumenten in die verhitte discussie is dat Zwarte Piet een negatief stereotype verbeeldt van een zwart iemand die een beetje dommig is en de knecht is van een witte man. 

Zo zouden kinderen die stereotiepe kenmerken ook kunnen associëren met zwarte mensen. Dat klopt niet helemaal, zo blijkt nu uit nieuw onderzoek door Judi Mesman, hoogleraar Diversiteit in opvoeding en ontwikkeling aan de Universiteit Leiden.

Jonge kinderen blijken Zwarte Piet helemaal niet te associeren met een donkere huidskleur, maar eerder met een clown.

Mesman onderzocht in hoeverre jonge kinderen de relatie leggen tussen Zwarte Piet en zwarte mensen. De steekproef bestond uit 201 kinderen van 5 t/m 7 jaar. Zij kregen vragen over welke kenmerken bij Zwarte Piet horen. Ook moesten ze kaartjes categoriseren met Zwarte Piet, een zwarte persoon, een clown en een witte persoon.

Slechts 11% van de kinderen deelde Zwarte Piet in bij de categorie zwarte persoon en de clown bij de witte persoon. Oudere kinderen deelden wel vaker in op basis van huidskleur. Van de 5-jarigen rangschikte 3% op huidskleur, van de 6-jarigen deed 11% dat, en van de 7-jarigen al 20%.

Mesman is de eerste wetenschapper die onderzocht of kinderen daadwerkelijk die associatie hebben.

Is jouw Netflix-account gehackt?

Hebben jullie een Netflix-account dat door meerdere mensen gebruikt wordt? Bijvoorbeeld door je zusje die het wachtwoord weer aan haar vriendje heeft gegeven? Geen zorgen, dit gebeurt heel veel. Het gebeurt zelfs zoveel dat er nu een illegale website is handig gebruik maakt van dit deel-gedrag.

Hackers hebben de gegevens van Netflix- en ook Spotify-accounts veroverd en verkoopt ze vanaf 50 dollarcent. Ook zijn er hackers die levenslange abonnementen verkopen voor HBO voor maar 10 dollar.

Hoe kom je er nu achter of jouw netflix-account hiervoor gebruikt wordt? Nou bijvoorbeeld doordat persoonlijke voorkeuren ineens anders zijn. Dat er bijvooorbeeld allemaal kerstfilms worden aanbevolen terwijl je die zelf nooit kijkt. Maar je kunt het ook handig checken op de website haveibeenpwned.com. Als je account daar in het rood bij staat dan ben je gehackt.

Zo geef je een kerstboom water

Iedereen die een echte kerstboom heeft dit jaar, even opletten. Want het is uiteraard belangrijk dat je hem voldoende water geeft. Ook afgezaagde bomen moeten altijd in een laagje water staan. Maar hoe doe je dat met een volledig opgetuigde boom die vers water moet hebben?

Let goed op; een kerstbomenboer gaf vanochtend op NPO Radio 1 de ultieme tip. Nooit meer op je knieën de onderste takken aan de kant schuiven met kapotte ballen als gevolg, nooit meer prikkende naalden in je oog. Gewoon water bij de piek langs de stam naar beneden laten lopen!

En volgens de moeder van een collega moet je er altijd wat spiritus bij doen, daar zouden de naalden van gaan glanzen. Of dat waar is weet ik niet, maar erg brandveilig lijkt het me niet.

Op internet kon ik er ook niks over vinden. Wel de oma-weet-raad tip om de kerstboom twee dagen voordat je hem gaat versieren, met zijn stam in een emmer water te laten staan, waar rijkelijk glycerine aan is toegevoegd.

Nu altijd de geur van oma’s appeltaart in een flesje

De huizenverkoop zit weer iets in de lift en dat betekent dus ook meer bezichtigingen als je je huis te koop hebt staan. Uit onderzoek blijkt dat de geur van appeltaart in huis een positief effect heeft op het koopgedrag van potentiële kopers. Maar om nou voor elke bezichtiging opnieuw in de keuken te gaan staan is voor sommige mensen misschien niet haalbaar.

En daarom heeft een slimme makelaar in Meppel iets bedacht. Hij gaf geurspecialist Ben Hut de opdracht om een interieurspray te ontwikkelen dat naar vers gebakken appeltaart ruikt. "Het ruikt naar huiselijkheid, naar gezelligheid", vertelt Hut aan het Reformatorisch Dagblad.

Dus nu hoef je dat alleen maar even rond te sprayen in je huis en klaar is kees. 

De spray is voorlopig alleen bij de makelaar, Jan Weide in Meppel, te krijgen. Als je je huis via hem te koop zet.