Een belangrijke strijder van IS heeft onlangs Syrië verlaten en is onderweg naar Nederland of Duitsland. ‘Deze mensen komen niet naar uw land om vrede te stichten.’ Daarvoor waarschuwt Abou Mohammed, journalist en activist van informatieplatform “Raqqa is Being Slaughtered Silently" in een interview met EenVandaag. Mohammed is vandaag in Nederland voor een gesprek met de Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer over de situatie in Syrië.

Hij waarschuwt de Tweede Kamer dat er meer gedaan moet worden om jihadstrijders tegen te houden. ‘Ze komen terug naar uw land, met in hun hoofd de fanatische ideologie van IS. Dit gaat u allemaal aan. Er is al een grote groep Nederlanders die strijden voor IS.'

Mohammed hekelt daarom ook de uitspraken van minister-president Mark Rutte en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb die beide van mening zijn dat Nederlandse moslims die vrijheden in Nederland niet respecteren beter het land kunnen verlaten. Rutte voegde daar, tot afgrijzen van Mohammed, aan toe dat hij hoopt dat de jihadgangers sterven in Syrië. ‘Dat is de verkeerde aanpak. Ze gaan niet allemaal dood, zoals mijnheer Rutte misschien wil, maar sommigen komen terug naar uw land. En wij hebben vanuit Raqqa vernomen dat er een strijder naar Nederland of Duitsland is afgereisd, en er zullen er wellicht meer volgen. Uw land moet dit probleem anders aanpakken.'

Arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University is niet verbaasd. "Er komen mensen terug die enthousiast zijn over IS, die zijn gebrainwasht. Mohammed waarschuwt dat er nu een specifiek persoon deze kant op komt, dat heeft hij uit verschillende bronnen bevestigd gekregen. Dat moeten we heel serieus nemen. De informatie van deze groep is altijd betrouwbaar gebleken. Ik vind het bizar dat Nederlandse veiligheidsdiensten stellen dat ze er geen aanwijzingen voor hebben."

Vluchtelingen

Volgens Abou Mohammed is het leven in Raqqa ondragelijk. “Er is extreme armoede, niemand kan werken zonder goedkeuring van IS en je kan elk moment door IS worden gearresteerd en op de meest onvoorspelbare manier worden gedood”. Over het vluchtelingenprobleem in Europa zegt Mohammed: ‘Muren en hekken bouwen heeft geen zin. Er moet iets worden gedaan aan de reden van de vlucht van deze mensen. En dat is de aanwezigheid van het regime van Assad en de terroristen van IS".

Vermoord

Afgelopen weekend werden twee collega’s van Abou Mohammed vermoord door IS in de Turkse stad Sanliurfa. 'Raqqa is Being Slaughtered Silently' is de enige bron van informatie uit de IS-hoofdstad Raqqa in Syrië en daardoor een doelwit van IS. In een videoboodschap bedreigt IS ook de overgebleven leden van de groep. Het activistenteam van de website heeft onlangs de Press Freedom Award 2015 gewonnen. Deze maand wordt de prijs aan een vertegenwoordiger van de website uitgereikt in New York.

In EenVandaag een gesprek met  Abou Mohammed en Arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University.