In Vinexwijken is het percentage echtscheidingen opmerkelijk hoog. In de wijk Amersfoort Vathorst bijvoorbeeld loopt één op de twee huwelijken stuk.

Naar de oorzaken voor dit verschijnsel kan alleen nog worden gegist: het gaat om gezinnen met jonge kinderen, ze verhuizen naar een wijk waar ze (nog) geen netwerk hebben en zitten soms vast aan hoge hypotheken. 

Een raadslid uit Amersfoort pleit voor huwelijkstherapie om te proberen scheidingen te voorkomen. Kijk daarover deze reportage:

Heeft de gemeente inderdaad een verantwoordelijkheid ten opzichte van deze gezinnen, en zo ja, wat kan een gemeente doen?  

In de Amsterdamse Vinexwijk IJburg is al twee jaar het zogenaamde Parentshouse, waar gescheiden ouders tijdelijk kunnen wonen. In EenVandaag gesprek met oprichter van het Parentshouse, dominee Rob Visser.

Vindt u het een taak voor de gemeente om huwelijken te redden? Bent u zelf gescheiden en denkt u baat te kunnen hebben gehad bij hulp van buitenaf?

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met @lammert en #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.