De situatie in Nederlandse asielzoekerscentra is onveilig voor homoseksuele asielzoekers. Dat blijkt uit een nog niet  gepubliceerd rapport van het COC. Verschillende homoseksuele asielzoekers vertellen in EenVandaag over hun ervaringen in Nederlandse opvangcentra. Ze werden er ernstig gediscrimineerd, uitgescholden en mishandeld.

In het rapport staat verder een voorbeeld van een asielzoeker die door mede asielzoekers bijna werd doodgeslagen met een fiets.

In veruit de meeste gevallen werd er niet ingegrepen door COA-medewerkers. Sommig personeel blijkt zelf mee te doen aan de discriminatie door homoseksuele asielzoekers belachelijk te maken en uit te schelden. Ook blijkt uit het rapport dat de seksuele geaardheid van homoseksuele asielzoekers niet altijd serieus worden genomen tijdens de verhoren door de IND. Bij een aantal asielzoekers werd tijdens verhoren gesuggereerd dat zij 'terug in de kast' zouden kunnen en een aantal malen werd een late coming out niet geloofd en tegengeworpen.

Verder blijken in de verhoren zeer privacygevoelige vragen te worden gesteld over (aantal) partners en expliciete details over de manier waarop zij seks bedreven en welk gevoel ze daarbij hadden. Veel ondervraagde asielzoekers voelden zich tijdens de IND verhoren niet veilig om direct alles te vertellen omdat ze afkomstig zijn uit een land waar homoseksualiteit verboden is. Het gegeven dat er een tolk bij het verhoor aanwezig is, afkomstig uit het land waaruit ze zijn gevlucht, doet het gevoel van onveiligheid toenemen. Zo werd in een aantal gevallen tijdens het verhoor door de tolk vernederende termen gebruikt voor homoseksualiteit of zei de tolk dat de IND een verhaal over marteling wegens homoseksualiteit 'toch niet zal geloven'.

Het onderzoek is uitgevoerd door COC Nederland en medegefinancierd vanuit het Europees Vluchtelingenfonds (EVF).

Download