Op 25 juli werden alle seksboten op het Zandpad in Utrecht gesloten. Sommige prostituees pakten huilend hun boeltje, anderen lieten scheldend hun ongenoegen blijken. Ongeveer tweehonderd vrouwen kwamen op straat te staan.

Het Zandpad zou een broedplaats van mensenhandel zijn; half juli werden twee vermeende mensenhandelaren er opgepakt. De Utrechtse burgemeester nam de beslissing om de hele strook op te doeken.

Er werd vervolgens gevreesd dat de vrouwen in de illegaliteit op obscure plekken terecht zouden komen, of in hotels of thuis hun clienten moeten ontvangen. Het Zandpad was namelijk relatief goed gereguleerd, en nu is onduidelijk waar de vrouwen precies werken.

Hoe gaat het nu met hen? EenVandaag wist ruim zestig vrouwen te lokaliseren. In de uitzending komen vier van de voormalige Zandpad-prostituees aan het woord.

Aan het woord komt ook Freek Salm, oud Wallenmanager. Hij werd ingezet om in Amsterdam de boel op orde te brengen. Hij kent de prostitutiezones in Nederland goed. In de studio is de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen te gast. Hij trok een aantal vergunningen van exploitanten in, en besloot ten slotte alle boten te sluiten. Is er kans dat er op termijn weer boten open gaan?

Beeld inval Zandpad Utrecht

Prostituees Utrecht slaan handen ineen