Er lijkt een einde te komen aan de nu al 15 jaar durende zaak van de Identiteitsfraude van Ron Kowsoleea.

Vandaag maakte de minister van Justitie bekend zijn excuus te willen maken voor het aangedane leed bij de heer Kowsoleea. De reactie van de minister komt op de dag dat de Nationale ombudsman zijn herziene rapport over de zaak publiceert.

Ondanks aanvullende informatie van Justitie blijft de conclusie van de ombudsman ongewijzigd:'De heer Kowsolea is zwaar beschadigd door de identiteitsfraude en moet daarvoor schadeloos worden gesteld.’ aldus Alex Brenninkmeijer.

De Nationale ombudsman roept Kowsoleea en Minister Hirsch Ballin op om bij hem aan tafel te komen zitten om samen te zoeken naar een oplossing voor de ontstane schade.

Volgens Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma is de zaak Kowsoleea slechts een topje van de ijsberg. ‘Dit kan iedereen overkomen, het gaat niet alleen over deze man.’

Volgens de hoogleraar zit Justitie in de maag met deze zaak omdat het de kern raakt van een probleem waar eigenlijk geen oplossing voor is. ‘Als de minister erkent dat er fouten zijn gemaakt dan moeten de systemen op de schop want wat hebben we aan een systeem waar we de verkeerde boeven mee vangen?’