Leven van zondag naar zondag naar de belangrijkste bijzaak in het leven: voetbal. In veel gezinnen in Nederland is het pure routine. Maar een spookbeeld doemt op, want je voetbalschoenen op zondag aantrekken hoeft binnenkort misschien niet meer.

Volgens  Jan Dirk van der Zee, KNVB directeur amateurvoetbal, is het een nieuwe trend. Het zondagvoetbal is langzaam aan het verdwijnen. 

In zijn column vroeg Van der Zee zich af wat er van klopt. "Niemand weet het precies. Daarom vroeg ik vorige week aan onze marketing intelligence & dataspecialist, Rick Koetsier, om eens wat dieper in de cijfers te duiken van het amateurvoetbal."

"Snel bleek dat de wereld van de zondagamateurs aan het opschuiven is naar de zaterdag. Zo heeft inmiddels 16,2 procent van de 1.046 clubs - die vier jaar geleden alleen nog over zondag-teams beschikten - inmiddels meerdere elftallen ingeschreven voor de zaterdagcompetitie. Daarnaast is in de afgelopen vier jaar het aantal mannelijke senioren elftallen in de zondagcompetitie met 10,7 procent gedaald. Terwijl de teams op zaterdag hun omvang met 7,4 procent zagen groeien."

Maar is het erg dat het zondagvoetbal langzaam verdwijnt? In Radio EenVandaag een gesprek met KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee. Verslaggever Joris Kreugel is bij voetbalclub Laren 99. Deze club speelde jaren op zondag, maar maakt komend seizoen de overstap naar zaterdag.