De 81-jarige Ruud Rozendaal noemde zichzelf ooit spottend ‘het monster van Leersum’. Die titel draagt hij nu nog steeds, zeker nu hij veroordeeld is voor een gevangenisstraf van drie maanden en een dwangsom van drie ton voor het jarenlang treiteren van zijn buren. De veroordeling geeft een eenzijdig beeld, vindt Rozendaal. En hij wordt hierin gesteund door buurtbewoners.

Rozendaal kreeg zeventien jaar geleden ruzie met zijn buren over het recht van overpad. Dat escaleerde volkomen. Zijn buren, de familie Griffioen, zochten uiteindelijk de juridische weg en kwamen met sterke bewijzen van bedreiging door Rozendaal. 

Monster of opa?

Uiteindelijk volgde er een veroordeling van de rechter, hij legde een zeer hoge dwangsom op. Maar na onze uitzending, waarin we uitgebreid spreken met de heer Griffioen en zijn advocaat, krijgen we berichten dat de hele zaak niet zo zwart-wit ligt als het lijkt. We krijgen een mail van buurtbewoners Martin en Esther, die het niet eens zijn met de eenzijdige berichtgeving over het monster van Leersum, die zijzelf ‘opa Ruud’ noemen. Volgens hen zit het verhaal net iets anders in elkaar en heeft de enorme dwangsom van 300.000 euro in deze burenruzie een kwalijke escalerende rol gespeeld. 

We spreken ook een voormalig huurder van het huis van de buren van Rozendaal, de familie Griffioen: "Ik kan me alles voorstellen dat de heer Griffioen het bloed onder zijn nagels heeft gehaald. Griffioen was elke dag, terwijl ik huurde, in zijn schuur bezig. Daarnaast stonden 24 uur per dag camera’s op ons gericht. Met de heer Rozendaal hadden wij een goede relatie. Wij zijn de hele huurperiode gebukt gegaan onder de terreur van de heer en mevrouw Griffioen en denken met afschuw aan de periode terug."

Martin en Esther halen hun buurman Ruud over om net als buurman Gert ook een keer met de media te spreken. Nu ook de meest recente poging om zijn huis te verkopen is mislukt, en de mediation van de burgemeester tussen de potentiële koper en de familie Griffioen is stukgelopen, wil Ruud ons samen met zijn zoon te woord staan: "Ik ga ervan uit dat ik ben uitgelokt".