Wat is er toch aan de hand bij de schaapskudde in het Drentse Exloo? Er is opnieuw heibel op de heide. Binnen enkele jaren heeft de schaapskudde in dat dorp al drie verschillende herders versleten. 

Het begon allemaal toen Tienus Kaspers, schaapsherder in hart en nieren, overleed nadat hij zo’n 28 jaar de schaapskudde onder zijn hoede had. Zijn vrouw Berber Ubbink  raakte na zijn dood in conflict met het Stichtingsbestuur, de eigenaar van de schaapskudde Exloo, waar de herders de kudde van moeten inhuren. Die wilde dat zij onmiddellijk vertrok omdat zij niet capabel zou zijn.

Haar opvolger, herder Jos Robroek, werd  met veel vertrouwen binnengehaald maar binnen een jaar al weer op non-actief gesteld. Hij zou zijn schapen hebben laten verhongeren, aldus het bestuur. Hij overweegt nu een rechtszaak tegen de stichting te beginnen. 

De laatste herderin, Neline Lagerwaard, die Robroek opvolgde, heeft het veld al na 5 weken moeten ruimen. Volgens het stichtingsbestuur kon ze haar werk niet aan. “Pure onzin,” volgens Neline, ze is opgestapt omdat met het bestuur geen afspraken te maken zijn. 

Sinds begin mei is Erika Visser een van de twee de nieuwe herderinnen. Zij is de echtgenote van Catrinus Homan, die onderzoek deed naar het conflict tussen het Stichtingsbestuur en herder Jos Robroek, wat weer bij velen de vraag oproept hoe onafhankelijk dat onderzoek is. Temeer daar de veearts die erbij betrokken is weer een familielid is van een bestuurslid van de Stichting. 

Een waar wespennest dus. EenVandaag spreekt met herders, de vee-arts en schapendokter Frank Glorie en voorzitter Frank Schouten van de Stichting Schaapskudde Exloo. 

Hoe is deze soap op de heide ontstaan met het Drentse heideschaap als slachtoffer? Is hier sprake van onbekwame, niet bevlogen herders die hun schapen verwaarlozen? Is het bestuur incompetent en amateuristisch bezig?