Ziek zijn en eten is een lastige combinatie. Wie misselijk is van de medicatie krijgt vaak geen hap weg. Het Radboudumc gooit daarom vanaf vandaag het roer volledig om.

Het gaarkeukenvoedsel gaat er de komende tijd helemaal uit. In ruil daarvoor komen er veel kleine, voedzame hapjes terug, die meerdere malen per dag worden geserveerd. Het doel daarvan is dat patiënten zo voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, dat eten weer plezierig wordt en dat ze sneller herstellen.

De hapjes zullen worden afgestemd op de patiëntengroep. Mensen die net een chemokuur hebben gehad hebben behoefte aan andere smaken en voedingsstoffen dan mensen die een hartoperatie hebben ondergaan.

Het Nijmeegse ziekenhuis kwam op het idee om ander eten te serveren na klachten van jonge kankerpatiënten over de smaak en portiegrootte van de maaltijden. Samen met deze patiënten heeft het ziekenhuis daarom onderzocht welke smaken beter werden gewaardeerd en zodoende ontstond er een nieuw menu. Na een pilot van zes weken hadden de jongeren een betere eetlust en conditie en bleken ze bovendien minder medicatie tegen misselijkheid nodig te hebben.

Onderzoekers gaan komend jaar de effecten van deze nieuwe gerechten verder meten. De eerste resultaten worden volgende zomer verwacht.

Kok Pierre Wind legt vanavond in EenVandaag uit hoe het met de kwaliteit en de smaak van het ziekenhuiseten in ons land gesteld is. We bezoeken verder de afdeling cardiologie en oncologie van het Radboudumc, spreken met diëtist Manon van den Berg en met Julian Noij, die kanker kreeg en meedacht over voedsel dat wel smaakt na een chemokuur.