Hij moet plaats bieden aan 24 personen, hij moet in één keer van Amsterdam naar de Cariben kunnen vliegen en het interieur moet een sfeer meekrijgen van Delfts blauw. Het kabinet is op zoek naar een nieuw regeringsvliegtuig. Om de kosten te drukken heeft een tweedehandsje de voorkeur.

Het huidige regeringsvliegtuig is een Fokker 70. Maar het toestel heeft zijn langste tijd gehad. Het interieur is gedateerd, de cabine is net te klein en belangrijkste bezwaar: de brandstof is al na 2.000 kilometer op. Het Koningspaar moet daarom vaak gewone lijnvluchten nemen. 

Nog een reden om afscheid te nemen van de Fokker: KLM Cityhopper, dat de KBX beheert en onderhoudt, stopt in juni volgend jaar met zijn eigen Fokker 70’s. Het wordt dan te duur om het toestel te blijven onderhouden en een bemanning paraat te houden.

Inschrijving verlengd

Het fikse eisenpakket maakt het niet makkelijk een toestel te vinden. De inschrijving voor aanbieders werd vorige week met nog eens twee weken verlengd. 

Waar koop je een tweedehands privévliegtuig voor kabinet en Koningspaar? En hoe maak je daar een geschikt regeringstoestel van? 

EenVandaag spreekt met Stephan van den Hurk van vliegtuigverhuurbedrijf Global Aviation, met journalist Philip Dröge en met interieurstylist Piet Boon.