Ze zijn ziek, misvormd en hebben chronisch pijn. De afgelopen jaren kwamen de rashonden en hun eigenaren veelvuldig in het nieuws.

De klachten worden vaak veroorzaakt door inteelt en doorfok op uiterlijke kenmerken. Stichting Dier & Recht waarschuwt potentiële kopers nu op internet met een rashondenwijzer.

Boos

En dat merken de rashondenfokkers. onder wie Pamela Schipper en haar moeder, die hun eerste Duitse Herder in 1978 kochten. Ze erkennen dat er wel degelijk misstanden zijn binnen de wereld van de hondenfok. Met veel liefde voor hun dieren proberen zij zelf zo’n gezond mogelijk nageslacht te fokken. Boos zijn ze op de rashondenwijzer, omdat ze vinden dat de betrouwbare fokkers onnodig worden beschadigd. 

Ze hebben zich nu verenigd in “Recht Rashonden” om de wijzer offline te krijgen. Maar met het eventueel verdwijnen van de rashondenwijzer blijft het probleem van de doorgefokte doodzieke honden bestaan. Wat nu te doen? 

Uitzending

EenVandaag spreekt hierover met Hans Baaij van Stichting Dier & Recht, hondenfluisteraar Jeroen Oomen en hoogleraar Jan Rothuizen van de faculteit diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Hoe krijgen we de hond weer gezond?