In het Verzetsmuseum in Amsterdam wordt momenteel het schokkende en onbekende verhaal getoond van de duizenden Nederlandse slachtoffers die vielen in de Russische strafkampen.

In Nederland werd de ‘Goelag’ in de jaren 70 bekend door het boek De Goelag Archipel van Alexander Solzjenitsyn. Miljoenen Russen werden door Stalin vanaf 1928 vrijwel zonder reden opgepakt en verbannen naar strafkampen in onherbergzame gebieden.

Daar werkten ze onder onmenselijke omstandigheden aan megalomane prestigeprojecten als kanalen en spoorwegen. De economische productie steeg enorm ten koste van bijna drie miljoen gevangenen die door honger, ziektes en executies stierven.

Johan Wigmans

Maar de Nederlandse Goelag-slachtoffers bleven onbekend. Het waren Nederlanders die hadden gevochten in Duitse dienst en in Rusland krijgsgevangen waren gemaakt, maar ook idealistische communisten die vóór de oorlog naar Rusland waren getrokken om mee te werken aan de rode droom, maar die - zoals vele Russen -uit de gratie vielen.  

De vader van Erik Wigmans, Johan Wigmans, was zo’n Goelag-gevangene. Hij overleefde het kamp en werd in 1952 gerepatrieerd. Hij schreef een boek in 1954 over die tijd en gaf zijn hele leven lang lezingen. In 2014 is hij overleden.

EenVandaag spreekt met Alexander Münninghoff, Rusland-deskundige en mede-samensteller van de expositie.