Het is gelukt! Marjolein Jonker uit Oudkarspel is de eerste die officieel in een Tiny House mag wonen. Gisteren is haar kleine huis vanuit de loods naar zijn definitieve bestemming gebracht. De gemeente Alkmaar heeft de primeur.

Een Tiny House voldoet niet aan het bouwbesluit en mag daarom officieel niet zomaar ergens staan en permanent bewoond worden. Alkmaar wil met een proef gaan kijken of er niet toch een uitzondering kan worden gemaakt voor alternatieve woonvormen zoals een Tiny House.

Marjolein is al sinds februari 2015 bezig met het realiseren van haar droom: een mini huisje bewonen in Nederland en vertelde daarover in Eenvandaag. De Tiny House Movement is in Amerika al jaren een begrip. Wonen in een huisje van maximaal 50 vierkante meter op wielen, volledig zelfvoorzienend en dat met maandelijkse lasten van een paar honderd euro.  

Het huisje van Marjolein is zelfvoorzienend in elektriciteit en water. Met haar Tiny House wil ze een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter laten. Marjolein mag bij wijze van proef een maand lang op het terrein van de oude Gasfabriek in Alkmaar staan. Als dit bevalt, komen er later dit aar nog 5 tiny house plekken bij. Het wachten is op een verandering van het bouwbesluit, dan kunnen alternatieve woonvormen zoals een tiny house of een yurt (Mongoolse nomadentent) officieel geplaatst worden in Nederland.