Er zijn maar liefst 17 fracties in de Tweede Kamer. De partijen in de Tweede Kamer zijn die verbrokkeling meer dan zat. Vandaag steunden zij met overgrote meerderheid een voorstel om afsplitsing minder aantrekkelijk te maken. Na de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 zullen partijleden die zich afsplitsen minder spreektijd en minder geld krijgen.

Het recordaantal aan fracties dat momenteel in de kamer zit komt door Tweede Kamerleden die uit hun partij zijn gestapt of gezet, maar wel hun zetel in de Kamer behouden. Zoals Jacques Monasch, die eind November bekend maakte voor zichzelf te beginnen uit onvrede over het partijbeleid van de PvdA. Dit fenomeen hebben we eerder gehoord.

Coos Huijsen had zijn partij al gewaarschuwd dat wanneer zijn partij, de Christelijke Historische Unie, zich niet aan de gemaakte afspraken zou houden dat hij er uit zou stappen. Als de CHU vervolgens niet doet wat er in de ogen van Huijsen was afgesproken, voegt hij de daad bij het woord.

In 1976 besluit Huijsen solo te gaan en begint een eenmansfractie. “Het is een rotklus, maar als je serieus je werkt wil doen, dan moet je.” Naast politieke reden speelt er nog een tweede motief mee: Huijsen wilde uit de kast komen terwijl hij in het parlement zat. Daarmee werd Coos Huijsen de eerste parlementariër ooit, wereldwijd, die openlijk homoseksueel was.

In EenVandaag een gesprek met Coos Huijsen over het leven van een politicus in een eenmansfractie.