Het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover brengt een eerbetoon aan auto’s waar we liever niet naar kijken: lijkwagens. In het museum zijn ruim driehonderd foto’s te zien uit de historische collectie van Huiskamp Carrosseriefabriek, Nederlands grootste en oudste producent van rouwvervoermiddelen.

Als we een statige zwarte, verlengde auto voorbij zien komen roept dat een droevig gevoel op. We gaan ze liever uit de weg en zijn ze daarom maar rouwauto’s gaan noemen, minder confronterend.

Toch zijn het vaak heel erg mooie auto’s, die met liefde en zorg zijn gemaakt door ontwerpers, carrosseriebouwers, bankwerkers, monteurs, voorbewerkers, autospuiters en stoffeerders. Op het moment dat zo’n auto van de band rolt ben je trots, je maakt er graag een foto van.

Gangsterfilms

En dat is precies wat het personeel van Huiskamp Carrosseriefabriek decennialang heeft gedaan. De expositie in Museum Tot Zover toont een overzicht van luxe Amerikaanse auto’s van merken met ronkende namen als Buick, Cadillac, Lincoln, Oldsmobile, Packard en Pontiac.

We zien de koets-achtige auto’s uit de jaren twintig, de modellen die we zo goed kennen uit Amerikaanse gangsterfilms, de verchroomde bolides uit de naoorlogse welvaartsmaatschappij en de weer strakkere auto’s uit de jaren zeventig en tachtig.

Pin-up

Het personeel van Huiskamp heeft de honderden auto’s stelselmatig gefotografeerd. Onverbloemd schemert de liefde voor deze heerlijk glimmende bolides door. De elegante welvingen, de opzichtige grille en de rondborstige spatborden - de auto’s zijn gefotografeerd als begeerlijke objecten, een soort pin-ups. De juwelen poseren in een idyllisch bloemenveld of in een meer grootsteeds decor: de nieuw gebouwde muziekschool in Winterswijk uit 1973.

Perfect zijn de foto’s niet. Met de belichting is het soms behelpen, soms zie je zelfs de schaduw van de fotograaf. Ook zijn er soms putdeksels, stoepranden of een nat wegdek in beeld. Maar wat geeft het? Als je maar goed ziet hoe mooi ze zijn. Niet de foto, maar de auto is belangrijk.

Verdriet

Rouwauto’s worden gemaakt voor een waardige laatste rit. Het zijn zeer luxe wagens, want het oog wil ook wat. De expositie nodigt uit om te kijken naar wat we eigenlijk liever niet zien: auto’s die verdriet vervoeren. Bedroefde bolides.