Welke EenVandaag-producties mag je niet missen? We zetten de best bekeken en opvallendste reportages, verhalen en gesprekken wekelijks op een rij. Kijk, lees en luister hieronder terug.

Aylan Kurdi: de foto die de wereld wakker schudt

De foto van de roerloze driejarige Aylan Kurdi uit Kobani op een strand in het Turkse Bodrum roept geschokte reacties op. ‘De foto die de wereld wakker schudt’, wordt de beeltenis genoemd. Maar zal de foto ook daadwerkelijk een game changer zijn voor het Europese vluchtelingenbeleid? We spreken erover met Ben Bot, oud diplomaat en voormalig minister van Buitenlandse Zaken. En ook praten we met Martijn Kleppe, onderzoeker van de Vrije Universiteit.

Financiële ramp: verlamd geraakt en niet verzekerd

ZZP'er Lars de Beer (40) kreeg op Texel een ongeluk met zijn mountainbike en brak daarbij zijn nek. Daardoor is hij van voeten tot schouders verlamd geraakt. Lars had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en zal vermoedelijk nooit meer kunnen werken. EenVandaag sprak met Lars de Beer, die voor het eerst zijn verhaal vertelt voor de camera. Ook spraken we zijn beste vriend Martijn Andriessen, de voorzitter van ZZP-Nederland, Maarten Post en hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen.

Neemt terreurdreiging in Nederland toe?

Hoe ernstig is de huidige terreurdreiging in Nederland? Volgens minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zit Nederland namelijk ‘aan de bovenkant van de bandbreedte’ van het huidige dreigingsniveau. In Radio EenVandaag praten we erover met terreurdeskundige Jelle van Buuren. Hij vindt dat Van der Steur zich ‘onhandig heeft uitgedrukt’ en dat ‘er geen concrete aanwijzingen zijn dat het terreurniveau moet worden opgeschroefd’. De Belgische arabist en jihadkenner Pieter Van Ostaeyen maakt zich daarentegen wel zorgen. Met name over de jongeren die via internet radicaliseren en vervolgens hier een aanslag willen plegen: ‘De oorlog is al hier’. 

Kamer fout geïnformeerd in dossier PX-10

De Tweede Kamer is vorig jaar oktober en november verkeerd geïnformeerd door minister Hennis van Defensie over het dossier van het kankerverwekkende wapenreinigingsmiddel PX-10. De minister meldde toen aan de Tweede Kamer dat er sinds 1981 beschermende maatregelen zijn genomen door Defensie voor personeel dat werkte met het Benzeenhoudende wapenreinigingsmiddel PX-10. Uit een nieuw opgedoken document uit 1986 verkregen via de WOB en uit onderzoek van EenVandaag blijkt echter dat Defensie geen beschermende maatregelen heeft genomen. Jasper van Dijk (SP) in EenVandaag: “Minister Hennis beweert dat Defensie vanaf 1981 beschermende maatregelen heeft genomen. Uit uw onthulling blijkt dat er in 1986 helemaal niets is gedaan. Dat is direct met elkaar in tegenspraak. Als blijkt dat zij de Kamer evident onjuist heeft geïnformeerd dan wordt het heel lastig voor haar om haar positie te behouden.”

'Boswachter moet weer politieagent worden'

Stropers die worden gearresteerd, criminele afrekeningen in het bos of het dumpen van drugsafval in natuurgebieden: de vrije natuur lijkt steeds vaker het decor van alles wat het daglicht niet kan verdragen. En volgens natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer is daar een eenvoudige verklaring voor. Er zijn door bezuinigingen nu veel te weinig boswachters.