Morgen hoort de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit of hij met zijn allereerste lange animatiefilm een Oscar heeft gewonnen.

De befaamde Japanse Ghibli animatiestudio vroeg hem in 2006 een film te maken omdat zij gecharmeerd waren van zijn eerdere korte animatiefilm Father and Daughter.

De woordeloze film gaat over een drenkeling die weg wil van het onbewoonde eiland waar hij aangespoeld is. Dat lukt hem niet. Hij wordt bij zijn ontsnappingspogingen steeds gedwarsboomd door een reusachtige rode schildpad. Hij moet zien te overleven met behulp van de natuur, dieren en zijn dromen. 

The Red Turtle is een sprookje over de cyclus van leven en dood. Dudok de Wit werkte meer dan tien jaar met een team van 30 internationale tekenaars aan deze monsterproductie.

In EenVandaag een gesprek met de regisseur over zijn perfectionisme en ondervonden obstakels. En een gesprek met Bob Wolkers, zoon van: hij was de enige Nederlander uit het team van Dudok de Wit.

Maarten Schmidt en Thomas Doebele maakten de documentaire HET VERLANGEN VAN MICHAEL DUDOK DE WIT.

Zij volgden de regisseur Michael Dudok de Wit en zijn team van 30 internationale tekenaars tijdens het maken van Red Turtle.